Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Ακτιβιστές στο κέντρο κράτησης μεταναστών


Με δυναμικό ακτιβισμό έπεσε χθες η αυλαία του Πανευρωπαϊκού No Border Camp στη Λέσβο. Η κινητοποίηση έλαβε χώρα στο κέντρο κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην Παγανή, κτίριο - ορόσημο για τις εξακολουθητικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιμεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, οι 8 αντιρατσιστές, από Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία και Γερμανία, κατάφεραν να σκαρφαλώσουν κρυφά από την αστυνομία στην ταράτσα του κτιρίου και να αναρτήσουν τρία πανό με το μήνυμα: “Να κλείσει η Παγανή”. Οι ακτιβιστές, οι οποίοι έγιναν αντιληπτοί από τους άνδρες της αστυνομίας μόνο όταν ξεκίνησαν να μιλούν με την ντουντούκα , παρέμειναν εκεί για περίπου μιάμιση ώρα. Εν τω μεταξύ, έξω από το κτίριο συγκεντρώθηκαν άλλοι 40 αλληλέγγυοι, οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση από δυνάμεις καταστολής, χωρίς καμία προειδοποίηση. Οι 8 ακτιβιστές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μυτιλήνης, για να αφεθούν ελεύθεροι λίγες ώρες μετά, έπειτα από εξακρίβωση στοιχείων μέσω Σένγκεν.

Η διαμαρτυρία στόχο είχε να προβάλει ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα της φετινής διοργάνωσης, δηλαδή το κλείσιμο του στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών στην Παγανή και την αντικατάστασή του με έναν Ανοιχτό Χώρο φιλοξενίας, όπως δήλωσε στην “Α” η Όλγα Λαφαζάνη, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, που συμμετέχει στο Δίκτυο No Border.

Το συγκεκριμένο κέντρο κράτησης αποτελείται από τέσσερα μεγάλα δωμάτια, στα οποία στεγάζονται έως και 950 άνθρωποι, χωρίς καν να προαυλίζονται, με ζωτικό χώρο μισού περίπου τετραγωνικού μέτρου ανά άτομο. “Γυναίκες με μωρά παιδιά κρατούνται εκεί, όπου παντού λιμνάζουν βρώμικα νερά από την τουαλέτα. Κοιμούνται όλοι οι κρατούμενοι μαζί, άλλοι σε κρεβάτια τοποθετημένα το ένα κολλητά στο άλλο και άλλοι στο πάτωμα, σε στρώματα που βρίσκονται πάνω σε αυτά τα βρόμικα νερά” ήταν η ζοφερή εικόνα που μας μετέφερε η Κ. Στεφανάκη, υπεύθυνη του Τομέα Προστασίας Προσφύγων για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα.
Καλυβιώτη Μαρία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου