Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Πάμε για "μίνι-Βοτανικό" στην Πάτρα;

Μία νέα υπόθεση "μίνι - Βοτανικού" σχεδιάζεται και στην Πάτρα με αφορμή την αιτούμενη ανάπλαση του γηπέδου της Παναχαϊκής, αφού στα σχέδια της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο είναι και η δημιουργία εμπορικού κέντρου, ενός οικοδομήματος που θα καλύψει συνολικά επιφάνεια περί τα 50.000 τετραγωνικά μέτρα!

Η συμφωνία της κατασκευάστριας εταιρείας με τη διοίκηση της ερασιτεχνικής Παναχαϊκής έχει επέλθει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά το "αγκάθι" στην όλη υπόθεση ακούει στο όνομα συντελεστής δόμησης.

Βάσει του σχεδίου πόλεως, στην περιοχή της Αγυιάς που βρίσκεται το γήπεδο της Παναχαϊκής, έχει συντελεστή μηδενικό αφού ο χώρος του γηπέδου έχει χαρακτηρισθεί αθλητικός. Κι είναι γνωστό πως σε τέτοιες περιπτώσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν εγκρίνει αποχαρακτηρισμούς υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Παρά ταύτα όμως και παρ’ ότι στην υπόθεση δεν εμπλέκεται κανένας …Βωβός, το αίτημα της Παναχαϊκής που έχει υποβληθεί στον Δήμο Πατρέων αφορά στον αποχαρακτηρισμό της έκτασης του γηπέδου και στη χορήγηση συντελεστή δόμησης, μικρότερο από αυτόν που ισχύει στη γύρω περιοχή, προκειμένου η εταιρεία που έχει αναλάβει την ανάπλαση του γηπέδου, ως αντάλλαγμα, να κατασκευάσει κτίριο συνολικής επιφάνειας περί τα 50.000 τετραγωνικά μέτρα, που θα αξιοποιηθεί ως εμπορικό κέντρο.

Σε αυτή την προοπτική έχουν εκδηλωθεί ήδη οι πρώτες αντιδράσεις κατοίκων αλλά και φορέων, καθώς και της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ, ενώ οι άλλες δύο παρατάξεις του Ε. Φλωράτου και του Γ. Δημαρά, ‘’υπό όρους’’ συζητάνε την αποδοχή της πρότασης της Παναχαϊκής.

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί στην επιτροπή πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου Πάτρας το αίτημα της Παναχαϊκής με το ΤΕΕ να εκφράζει αντίθετη άποψη, μιάς και η θέση του γηπέδου της Παναχαϊκής πάνω σε κεντρική οδό όπως είναι η Έλληνος Στρατιώτου, με σημαντική επιβάρυνση από άλλες εμπορικές χρήσεις, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την περιοχή.

Το γεγονός ότι το θέμα έρχεται για συζήτηση στον δήμο και την αρμόδια επιτροπή εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δεν είναι τυχαίο για τον Ανδρέα Φούρα που ακόμη δεν θέλει να πάρει θέση, όπως και το τοπικό ΠΑΣΟΚ, αλλά αν το αίτημα γίνει αποδεκτό από την επιτροπή πολεοδομικού σχεδιασμού, τότε θα είναι εύκολο άλλοθι για την πλειοψηφία του Ανδρέα Φούρα να περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο, ανοίγοντας όμως ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων, αφού το θέμα θα έλθει στο ΣτΕ από ομάδα περιοίκων πολιτών που θεωρούν μη αποδεκτή την κατασκευή ενός τέτοιου οικοδομήματος για εμπορική χρήση, σε μία ήδη βεβαρυμένη περιοχή
Του ΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου