Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΓΣΕΒΕΕ: "Θα χαθούν 300.000 θέσεις εργασίας"

Περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα χαθούν από την κρίση στη χώρα μας, καθώς η συντριπτική πλειονότητα (90%) των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί από την κρίση. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έρευνα της Marc που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε δείγμα 1.010 επιχειρήσεων, στο διάστημα 27 Απριλίου μέχρι 4 Μαΐου 2009, και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος αναφέροντας τα βασικά ευρήματα της έρευνας σημείωσε ότι τα προβλήματα στη λειτουργία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είχαν αρχίσει να εμφανίζονται από το 2006 και μάλιστα η ένταση των επιπτώσεων είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της επιχείρησης ενώ τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων αυτή την περίοδο είναι η μείωση του τζίρου (78,9%), η έλλειψη ρευστότητας (73,5%) και η αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών (67,6%).
Γι αυτό το τελευταίο στοιχείο της καθυστέρησης πληρωμών ο κ. Ασημακόπουλος σχολίασε ότι η καθυστέρηση πληρωμών έχει φτάσει στο 12μηνο και παρομοίασε το φαινόμενο με ωρολογιακή βόμβα για την οικονομία μας που ‘’ελπίζουμε να μην εκραγεί’’ όπως είπε, διότι και υγιείς επιχειρήσεις έχουν δεχθεί τέτοιες επιταγές από προβληματικές επιχειρήσεις. Ανέφερε ότι από τις ομοσπονδίες μέλη της ΓΣΕΒΕΕ υπάρχουν συνεχή αιτήματα να μπουν όρια στο φαινόμενο και γι αυτό το θέμα συνομοσπονδία επιθυμεί να εξεταστεί η λήψη μέτρων με ορίζοντα τριετίας καθώς δεν είναι εύκολο να υπάρξει άμεση επίλυση του θέματος. Ο κ. Ασημακόπουλος σχολίασε ότι και οι τράπεζες έχουν ευθύνη στη διόγκωση του φαινόμενου των μεταχρονολογημένων επιταγών με τους αλληλόχρεους λογαριασμούς αλλά σημείωσε ότι και άλλες χώρες με προβλήματα στην ρευστότητά τους δεν έχουν φτάσει στην δική μας κατάσταση με τις μεταχρονολογημένες επιταγές.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι 160.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει ήδη την εργασία τους εξαιτίας της κρίσης ενώ κινδυνεύουν 120.000 εργαζόμενοι και 110.000 αυτοαπασχολούμενοι. Οι μικρότερες επιχειρήσεις αντιστέκονται στο ενδεχόμενο των απολύσεων και προτιμούν μέτρα επιδότησης του κόστους εργασίας και όχι μέτρα διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Το 76% των επιχειρήσεων διατήρησε το προσωπικό που απασχολεί κατά τον τελευταίο χρόνο ενώ το 78,5% δήλωσε ότι θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων κατά το επόμενο έτος και οι 7 στις 10 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις θεωρούν πιο αποτελεσματικό το μέτρο της επιδότησης του κόστους εργασίας.

Ακόμα, οι 3 στις 4 επιχειρήσεις θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και πιστεύουν ότι είναι προσανατολισμένα στην υποστήριξη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων ενώ ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στο κλίμα ανασφάλειας που διαμορφώνεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι το μέλλον των συντάξεων και της υγειονομικής τους περίθαλψης. Το 75,7% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα κινδυνεύουν ενώ το 89,3% πιστεύει ότι πρέπει να φροντίσει για την ύπαρξη συμπληρωματικού εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότηση του επενδύοντας σε αυτό εκτός της επιχείρησης.

Ως προς τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις προοπτικές τους κατά τους επόμενους μήνες, η εικόνα είναι δυσοίωνη καθώς το 73% προβλέπει τη διατήρηση της κατάστασης στα ίδια - χαμηλά - επίπεδα ή την επιδείνωσή της. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της αγοράς καθώς μια στις 4 επιχειρήσεις πιστεύει ότι η αγορά θα ανακάμψει το 2010 ενώ αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που είτε θεωρούν ότι ηα ανάκαμψη θα έρθει μετά το 2010 είτε δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε θα συμβεί αυτό.

Σημειώνεται ότι η μείωση στο τζίρο των επιχειρήσεων το πρώτο 4μηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008 ανέρχεται σε 31%. Τέλος, ο κ. Ασημακόπουλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις υποδείξεις του ΔΝΤ για συγκράτηση των μισθών σημείωσε ότι η ΓΣΕΒΕΕ είναι κάθετα αντίθετη σε αυτή την υπόδειξη καθώς η σύσταση αυτή προς τις κυβερνήσεις δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχη σύσταση προς τα κράτη ώστε το Δημόσιο με τις αυξήσεις σε ΔΕΚΟ και λοιπές υπηρεσίες να μην συμπιέζει περαιτέρω τους μισθούς των εργαζομένων.
axiaplus



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου