Με το επιχείρημα της προστασίας από τρομοκρατικές επιθέσεις, η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία μέσα στον επόμενο μήνα και νέο λογισμικό υποκλοπών των τηλεπικοινωνιών υπόπτων. Το λογισμικό «επισύνδεσης», όπως ονομάζεται, βρίσκεται ήδη στο στάδιο των δοκιμών ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκπαίδευση του προσωπικού που θα το χειρίζεται.
Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και η Αρχή Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δηλώνουν ότι είναι εν γνώσει του γεγονότος της διενέργειας δοκιμών «με στόχο την πιστοποίηση του συστήματος».
Μέχρι σήμερα η υποκλοπές για λογαριασμό της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούνται μέσω πανομοιότυπου συστήματος που προμηθεύτηκε η ΕΥΠ το 2007, αλλά το οποίο παρουσιάζει ποικίλα προβλήματα. Πρόσφατα, εκπρόσωποι των εργαζομένων αποκάλυψαν σε συνέδριο υπαλλήλων της ΕΥΠ ότι το σύστημα υποκλέπτει μόλις 20 – 30 τηλεφώνων, ενώ έχει θεωρητικά τη δυνατότητα παρακολούθησης 1.000. Και αυτό γιατί τα χρήματα που διαθέτει η Υπηρεσία δεν επαρκούν να καλύψουν την υπερωριακή εργασία των υπαλλήλων που χειρίζονται το λογισμικό.
Άλλη «αδυναμία» του ήδη υπάρχοντος συστήματος της ΕΥΠ αποτελεί το γεγονός ότι δεν καλύπτει κινητά τηλέφωνα που έχουν σύνδεση μέσω εναλλακτικών από τον ΟΤΕ παρόχων, όπως είναι η Forthnet ή η HOL. Το θέμα φέρεται να αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και ΑΔΑΕ.
Το δεύτερο σύστημα υποκλοπών που σκοπεύει να ενεργοποιήσει η ΕΛ.ΑΣ. «σαρώνει» γεωγραφικές περιοχές και μπορεί να ανιχνεύει το στίγμα κινητών τηλεφώνων. Το εν λόγω σύστημα δεν είναι στατικό και επιτρέπει στις διωκτικές αρχές να εντοπίζουν κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν σε συγκεκριμένες περιοχές. Παρέχει δηλαδή τη δυνατότητα παρακολούθησης με απόλυτη ακρίβεια των κινήσεων υπόπτων των οποίων ο αριθμός του κινητού είναι γνωστός, δίχως να υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες. Το σύστημα παρακολούθησης της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) είναι πανομοιότυπο με αυτό της ΕΥΠ. Απ' όσα επομένως έχουν μέχρι σήμερα γίνει γνωστά, θα αποτελείται από ένα δίκτυο υπολογιστών και θα καταγράφει τις συνομιλίες (αρχικά τουλάχιστον) 700 τηλεφωνικών συσκευών και 100 συνδέσεων Internet ενώ θα καταγράφει επίσης μηνύματα SMS και MMS.
Το λογισμικό συνδέεται μέσω γραμμών του ΟΤΕ με τις τρεις βασικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και με παρόχους Internet. Η αγορά του λογισμικού κόστισε στην ΕΥΠ 3,3 εκατ. ευρώ, η τιμή ωστόσο αποτελεί συνάρτηση του αριθμού των υποσυστημάτων που θα ενεργοποιηθούν. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», εκτιμούν το κόστος αγοράς του συστήματος από την ΕΛ.ΑΣ μεταξύ 8 και 10 εκατ. ευρώ.
Ανώτατοι αξιωματικοί εκφράζουν επιφυλάξεις καθώς διευκρινίζουν ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος έως ότου εκπαιδευτεί το προσωπικό και γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές στη χρήση του. Σε κάθε περίπτωση, για την ενεργοποίηση του συστήματος και τη συλλογή πληροφοριών, θα απαιτείται η συγκατάθεση εισαγγελικού λειτουργού. Σε εξέλιξη άλλωστε βρίσκονται διαβουλεύσεις της ΕΛ.ΑΣ με τις ανεξάρτητες αρχές.
Πηγή: Καθημερινή
Το «επάγγελμα» που φοβάται ο Κυριάκος!
Πριν από 4 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου