Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Οι καλύτεροι επιχειρηματίες αποδεικνύονται τα ελληνικά μοναστήρια

Για μία ακόμη φορά η Εκκλησία βάζει τα γυαλιά ακόμη και στους πιο δαιμόνιους επιχειρηματίες, εντάσσοντας μεγάλες εκτάσεις γης σε κοινοτικά προγράμματα, με αποτέλεσμα να αποκομίσει αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Πρόκειται για την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, που μόλις πρόσφατα εισέπραξε 1,2 εκατ. ευρώ. Τη Μονή Αγίου Διονυσίου, που έβαλε στα ταμεία της 848.418 ευρώ, τη γνώριμη Μονή Βατοπεδίου που εισέπραξε 527.390 ευρώ και, τέλος, τη Μονή Ξενοφώντος με 269.218 ευρώ.

Το πρόγραμμα από το οποίο προέρχονται τα χρήματα είναι το «Μακροχρόνιας Παύσης Γεωργικών Γαιών» (αγρανάπαυση) στο οποίο εντάχθηκαν τα μοναστήρια από το 1997 και βασικός όρος του οποίου ήταν να παύσουν οι συγκεκριμένες εκτάσεις να χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια για να αναπτυχθεί «φυσικά» το περιβάλλον και να δημιουργηθεί οικοπάρκο.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η επιδότηση, ξεκίνησαν να «ξεφυτρώνουν» και τα οικοπάρκα από το πουθενά, έτσι ώστε οι πάσης φύσεως συνεταιρισμοί, εταιρείες, μοναστήρια κλπ. να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα μοναστήρια, μάλιστα, επιχείρησαν να εντάξουν πάνω από 200.000 στρέμματα στο πρόγραμμα.

Μετά από παρέμβαση της Δικαιοσύνης, του ΣΔΟΕ και της κοινοτικής επιτροπής κατά της απάτης, συστάθηκε ειδική επιτροπή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ελέγξει μία προς μία όλες τις περιπτώσεις ένταξης περιοχών στο πρόγραμμα. Η έρευνα αποκάλυψε ότι από τις 35 περιπτώσεις, μόνο οι 14 ευσταθούσαν.

Οι υπόλοιπες βγήκαν από το σχέδιο, γιατί σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό, «οι δικαιούχοι ήταν εταιρείες που είχαν συσταθεί αποκλειστικά και μόνο για την είσπραξη κοινοτικών ενισχύσεων».

Παρόλα αυτά, οι περιπτώσεις των μοναστηριών, ως δια μαγείας, παρέμειναν στο πρόγραμμα; Πρόκειται για τα νησάκια Κυρά Παναγιά και Σκάντζουρα, που ανήκουν στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, έχουν «συνεισφέρει» 12.100 στρέμματα στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ σ' αυτά αντιστοιχούν τα περισσότερα χρήματα από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Επίσης, η νήσος Σκάντζουρα, έκτασης 5.100 στρεμάτων, είναι όλη ενταγμένη στην αγρανάπαυση, η θέση «Παλούκι», στη Σκόπελο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δασικής έκτασης 2.500 στρεμμάτων που διαχειρίζεται ως διακατεχόμενη η Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Ορους αλλά και στη Χαλκιδική, στη Μεταμόρφωση Ορμυλίας και στο Καλαμίτσι Συκιάς η Μονή Διονυσίου έχει εντάξει στο πρόγραμμα 8.500 στρέμματα, αποκτώντας δικαίωμα στις επιδοτήσεις.

Για τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις παραπάνω περιπτώσεις μοναστηριών έχουν αναφερθεί σωρεία παραβάσεων, που αποδεικνύουν ότι οι περιοχές και η διαχείρισή τους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να λαμβάνουν κοινοτικά κονδύλια.


Πηγή: Ελευθεροτυπία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου