Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Διάκριση στις Κάννες για τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου

Το βραβείο καλύτερης ταινίας στο τομέα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» έλαβε η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Κυνόδοντας», στο 62ο φεστιβάλ Καννών. Στο ίδιο τμήμα, η κριτική επιτροπή βράβευσε επίσης τον Ιρανό Μπαμάν Γκομπάντι, τη Γαλλίδα Μία Χάνσεν-Λαβ και το Ρουμάνο Κορνέλιου Πορουμπόιιου.

Ο Γιώργος Λάνθιμος έκανε το ντεμπούτο του το 2005 με την Κινέττα, η οποία μεταξύ άλλων, είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ του Φεστιβάλ Βερολίνου και στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Ο Κυνόδοντας είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον ίδιο.

Η ταινία δείχνει τη λειτουργία μιας δικτατορίας στην κλίμακα της πυρηνικής οικογένειας, όπου ο διανοητικός χειρισμός, η μόνιμη απειλή, η διαστροφή της γλώσσας και το ψέμα είναι καθημερινά.

Ο «Κυνόδοντας» δείχνει ένα ζευγάρι και τα τρία τους παιδιά που ζουν σε μια μονοκατοικία έξω από την πόλη. Γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας ψηλός φράχτης. Τα παιδιά δεν έχουν φύγει ποτέ από το σπίτι. Διαπαιδαγωγούνται, ψυχαγωγούνται, βαριούνται και αθλούνται έτσι όπως οι γονείς τους πιστεύουν ότι θα έπρεπε, χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα. Τα παιδιά επίσης πιστεύουν ότι τα αεροπλάνα που πετάνε πάνω από το σπίτι είναι παιχνίδια και ότι τα ζόμπι είναι μικρά κίτρινα λουλούδια.

Ο μόνος άνθρωπος που μπαίνει μέσα στο σπίτι είναι η Χριστίνα, η οποία δουλεύει σαν φρουρός security στο εργοστάσιο του πατέρα. Ο πατέρας κανονίζει τις επισκέψεις της στο σπίτι με σκοπό να κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές του γιού. Όλη η οικογένεια, και ιδιαίτερα η μεγάλη κόρη, λατρεύει την Χριστίνα. Μια μέρα η Χριστίνα κάνει δώρο στην μεγάλη κόρη μια στέκα για τα μαλλιά ζητώντας της κάτι άλλο σε αντάλλαγμα.

Στον «Κυνόδοντα» παίζουν οι Χρήστος Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Μαίρη Τσώνη, Άννα Καλαϊτζίδου.

Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Ιταλό σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο, απένειμε επίσης το ειδικό βραβείο του «Ένα κάποιο βλέμμα» εξίσου σε δύο ταινίες μεγάλου μήκους από τις 20 που είχαν επιλεγεί: στις «Περσικές γάτες» του Ιρανού Μπαμάν Γκομπάντι και στο «Ο πατέρας των παιδιών μου» της Μία Χάνσεν-Λαβ. Βραβεύτηκε επίσης το «Αστυνομικός, επίθετο» του Κορνέλιου Πορουμπόιου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου