Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Αρχή του τέλους για τη διάσημη αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα της Κριστιάνια;


Το κράτος της Δανίας κέρδισε πρόσφατα δικαστική απόφαση υπέρ των δικαιωμάτων του στηv Κριστιάνια, τη διάσημη αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα της Κοπεγχάγης. Το Ανώτατο Δικαστήριο της δανικής πρωτεύουσας αποφάνθηκε ότι η πολιτεία έχει τη δικαίωμα χρήσης της Κριστιάνια και πως οι αλλαγές που προηγήθηκαν στη σχετική νομοθεσία του 2004 ήταν νομικά ευσταθείς.
Η κοινότητα της αυτοδιαχειριζόμενης περιοχής υποστηρίζει ότι έχει αναφαίρετο δικαίωμα χρήσης της περιοχής και αμφισβητεί την ανατροπή του συγκεκριμένου δικαιώματος από την κυβέρνηση το 2004.
Η διαφωνία επί της Κριστιάνια διαρκεί εδώ και 38 χρόνια, δηλαδή από την ίδρυση της κοινότητας το 1971. Το 1973 το κράτος ουσιαστικά όρισε τη συγκεκριμένη περίπτωση ως κοινωνικό πείραμα. Μετά από αρκετά χρόνια που πέρασαν με συνεχείς δικαστικές διαμάχες για τα δικαιώματα της περιοχής, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε, εν έτει 1978, ότι η Κριστιάνια θα πρέπει να εκκενωθεί, παρόλο που η πλειοψηφία του κοινοβουλίου είχε αποφασίσει ότι οι κάτοικοι της κοινότητας μπορούσαν να παραμείνουν.
Πολλές από τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών έγκεινται στο κατά πόσο η Κριστιάνια θα παραμείνει «αμετάβλητη».
Το Συμβούλιο της Κριστιάνια δηλώνει ευχαριστημένο με την απόφαση, παρόλο που οι πελάτες του τελικά έχασαν. «Αυτή ήταν μία καλή απόφαση. Κερδίσαμε με 49% και χάσαμε με 51%. Είμαστε ευχαριστημένοι με τα νομικά επιχειρήματα, τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν σε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο», δήλωσε Knud Foldschack.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου