Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Η παράγκα της κ. Halterman

Αυτή η ξύλινη καλύβα στο Avondale της Arizona,μια μάλλον υποβαθμισμένη/τριτοκλασατη περιοχή,εκτιμήθηκε την άνοιξη του 2007 από το τοπικό πιστωτικό ίδρυμα με το διφορούμενο όνομα Integrity Funding LLC για 103.000 δολάρια!
[Δάνειο 103.000 δολαρίων για μια ξύλινη καλύβα στην Αριζόνα.Η καλύβα = το σύμβολο της κρίσης.Παγκοσμίως, θεσμοθετημένη πιστωτική απάτη,made in USA]
Όπου 103.000 δολάρια = περίπου 27.158.000 δρχ.
Και προφανώς δεν έπαιξε κανένα ρόλο ότι την ιδιοκτήτρια την κυνηγούσε τότε ένας μεγάλος αριθμός πιστωτών που περίμεναν μάταια για να πάρουν τα χρήματα τους ούτε ότι είχε δηλώσει η ίδια ότι ήταν εξαρτημένη σε ναρκωτικές ουσίες και στο αλκοόλ. Σήμερα,είναι 61 ετών και άνεργη.
Και γιατί να παίξουν κάποιο ρόλο αφού όλη η διαδικασία είναι χαρακτηριστική και συμβολική για την μεγαλύτερη συστηματική παγκόσμια απάτη,made in USA;
-O πράκτορας που μεσολάβησε για το δάνειο,πήρε την προμήθεια του ύψους άνω των 10.000 δολαρίων.
-Το δάνειο μεταβιβάστηκε στην Wells Fargo (αυτή δεν είναι του W.Buffet;) η οποία τους ευχαρίστησε αφού εισέπραξε και αυτή κάποιες χιλιάδες δολάρια σαν προμήθεια.
-Η Wells Fargo πούλησε στη συνέχεια το δάνειο στην HSBC Λονδίνου.
-Η υποθήκη αναμίχθηκε μαζί με άλλες 4.050 υποθήκες,φτιάχνοντας ένα από αυτά τα υπέροχα προϊόντα που ακούμε εδώ και μήνες.
(Το 85% αυτών των δανείων που αναμίχθηκαν,είχαν την φερεγγυότητα της κυρίας Halterman,αλλά το Λονδίνο δεν το απασχολούσε καθόλου αυτό τότε)
-Παρά το προβληματικό περιεχόμενο,ο «οίκος» Standard&Poors εκτίμησε το "πιστωτικό μιξ" με ένα AAA-rating
(σήμερα ο «οίκος» 'δεν επιθυμεί να σχολιάσει το οτιδήποτε για την αξιολόγηση' όπως και η HSBC για την προφανή πιστωτική απατή...)
Σε ποιον κατέληξε τελικά το δάνειο των 103.000 δολαρίων;
Ίσως σε κάποιο από τα ιδρύματα που έχουν κλείσει.Το μόνο σίγουρο είναι ότι λόγω του βαθμού φερεγγυότητας (ΑΑΑ!) συμμετείχαν πάρα πολλά pension funds.
Το 25% του περιεχομένου αυτού του "μιξ" που έλαβε και ΑΑΑ αξιολόγηση από τους S&P είναι σε διαδικασία κατάσχεσης.
Και το οικόπεδο της κ.Halterman το αγόρασε οι γείτονας πριν λίγες μέρες,για 15.000 δολάρια.Την παράγκα,απλά την γκρέμισε.
...και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα...
Όλο το άρθρο:

http://online.wsj.com/article/SB123093614987850083.html#




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου