Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ Φαινόμενα βίας από αστυνομικούς μελανά σημεία για την Ελλάδα

Φαινόμενα βίας αστυνομικών κατά διαδηλωτών, βασανισμοί, κακοποιήσεις, απάνθρωπες συνθήκες κράτησης μεταναστών και καταπατήσεις δικαιωμάτων των κρατουμένων είναι μερικά από τα μελανά σημεία της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη χώρα μας.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, ενώ τα «βέλη» στρέφονται κατά της Αστυνομίας καθώς «χρησιμοποίησε υπερβολική και τιμωρητική βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, αντί να στραφεί στους ταραξίες που κατέστρεφαν περιουσίες». Μάλιστα στην έκθεση αναφέρεται ότι μεταξύ αυτών που ξυλοκοπήθηκαν από την Αστυνομία ήταν και δύο μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η έκθεση δεν παραλείπει να αναφερθεί στην επίθεση κατά της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, κάνοντας λόγο για ατελέσφορη αστυνομική έρευνα.

Περιστατικά βασανισμών μεταναστών από αστυνομικούς και λιμενοφύλακες καταγράφονται στην έκθεση, τα οποία σημειώθηκαν έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Αθήνα και στη Σάμο.

Ειδική αναφορά γίνεται στην κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και στον υπερπληθυσμό που σημειώνεται σε αυτές, αλλά και στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων με απεργίες πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κακοποιήσεις φυλακισμένων, στις χωρίς αποτέλεσμα έρευνες για τους θανάτους στα κελιά και στους περιορισμούς στην επικοινωνία των κρατουμένων με τον έξω κόσμο.

Ακόμη χαρακτηρίζονται ανεπαρκή δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που καθορίζουν τον τρόπο και τη διαδικασία παροχής ασύλου, όπως και το δικαίωμα επικοινωνίας των κρατουμένων μεταναστών με τους δικηγόρους τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου