Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Παίζονται πολλά με το μητρώο αγροτών

Η υπόθεση με το μητρώο αγροτών είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας από όσο φαίνεται και αυτός, στην ουσία, είναι ο λόγος για τον οποίο έχει ξεσπάσει ο πόλεμος ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Οπως όλα δείχνουν, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από το αν θα πληρώσουν ή όχι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για να κάνουν την ενεργοποίηση δικαιωμάτων. Και αυτό γιατί το ένα από τα σοβαρά θέματα που τίθενται επί τάπητος προς απόφαση φέτος για εφαρμογή την επόμενη χρονιά, είναι αν επιδότηση θα παίρνουν μόνον οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθώς αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του λεγόμενου “ελέγχου υγείας” της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση η οποία, ενδεχομένως, απλώς θα πάρει παράταση μέχρι το 2013.
Η πρόβλεψη για την αναθεώρηση που θα γίνει τότε είναι πως από χέρι οι επιδοτήσεις θα μειωθούν στην Ελλάδα λόγω της εφαρμογής του συστήματος της λεγόμενης περιφερειοποίησης, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ο κίνδυνος μείωσης των γεωργικών δαπα-
νών. Ενα ακόμη σοβαρό πρόβλημαείναι η μεταφορά πόρων από τις άμεσες ενισχύσεις στην επιδότηση εξωγεωργικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο. Οι τρεις αυτοί παράγοντες κάνουν ακόμη πιο πιθανό το ενδεχόμενο να οριστούν ως δικαιούχοι μόνον οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες λόγω της μεγάλης μείωσης των επιδοτήσεων. Ετσι, το μητρώο αγροτών αποκτά ιδιαίτερη σημασία και όπως όλα δείχνουν, κανένας δεν παίρνει την ευθύνη του... ξεσκαρταρίσματος.
Ολόκληρο το κείμενο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ εδώ


-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου