Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Επιδοτούμενοι μαχαραγιάδες

Απτό δείγμα του στρεβλού τρόπου ανάπτυξης που καλείται να ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια η ελληνική γεωργία, συνιστούν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγες μέρες ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με τα ποσά κοινοτικών ενισχύσεων που εισπράττουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα φυσικά πρόσωπα, εταιρείες ή ακόμα και ιερές μονές!

Το πιο σημαντικό απ’ όλα τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν από τη μελέτη αυτών των στοιχείων έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 20% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων εισπράττει το 80% των κοινοτικών ενισχύσεων. Αν η πραγματικότητα αυτή ερχόταν να ικανοποιήσει την ανάγκη βελτίωσηςτης παραγωγικότητας των εκμεταλλεύσεων και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων, τότε τα πράγματα θα ήταν καλά!
Η Agrenda παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα ονόματα: Οι μεγάλοι δικαιούχοι των ενισχύσεων του 2009 και Πίνακας δικαιούχων που πέρνουν πάνω από 50.000 ευρώ
Το πρόβλημα είναι ότι τα ιστορικά στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η κατοχύρωση αυτών των δικαιωμάτων και η άνευ άλλων προϋποθέσεων καταβολή των αντίστοιχων ποσών στους φερόμενους ως δικαιούχους, απομακρύνει όλο και περισσότερο τους αποδέκτες των ενισχύσεων από την λειτουργία της αγοράς και καλλιεργεί ένα κλίμα επανάπαυσης πάνω στα "κεκτημένα", που αναστέλλει τον αναπτυξιακό προσανατολισμό των αγροτικών επιχειρήσεων και υποθηκεύει το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Αυτό το οποίο βλέπει κανείς από την ανάλυση των στοιχείων, είναι το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής με τους πολλούς αγρότες να εξελίσσονται σε επιδοματούχους που σιγά - σιγά αποκλείονται από την παραγωγική διαδικασία και τους λίγους - προνομιούχους να πλουτίζουν μεν από τις υπέρογκες κοινοτικές ενισχύσεις τις οποίες εισπράττουν και εξαιτίας αυτού του λόγου, να χάνουν κι αυτοί με τη σειρά τους, το ενδιαφέρον τους για ένα πραγματικό παραγωγικό αποτέλεσμα.

Είναι σαφές ότι μεγαλοεισοδηματίες με 50.000, 100.000 και 150.000 ευρώ είσπραξη το χρόνο από άμεσες ενισχύσεις (κι αυτά βρέξει - χιονίσει) είναι δύσκολο να επιμείνουν στη λογική της οργανωμένης εκμετάλλευσης, ειδικά όταν οι εμπορικές τιμές των αγροτικών προϊόντων ακολουθούν την καθοδική πορεία των τελευταίων χρόνων και γίνονται ένα μικρό μόνο υποσύνολο της συνολικής προσόδου που μπορεί να εξασφαλίζει ο αγρότης.

Η Agrenda, παρά τις ενστάσεις που μπορεί να υπάρξουν από κάποιες πλευρές, μπαίνει στη διαδικασία να δώσει μια πρώτη γεύση των στοιχείων που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ ( ), δημοσιεύοντας τα ονόματα των δικαιούχων ενισχύσεων με εισπράξεις άνω των 50.000 ευρώ το χρόνο. Η επιλογή αυτή της εφημερίδας σε καμιά περίπτωση δεν προδίδει διάθεση άσκησης "κοινωνικής κριτικής" αλλά έρχεται να συμβάλει σε δύο στόχους:

Πρώτον, να δώσει τη δυνατότητα στους συντελεστές αυτού του χώρου, να αξιολογήσουν τα πραγματικά δεδομένα, επομένως και το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να αναπτύξουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Δεύτερον, να δώσει την ευκαιρία αντικειμενικής αξιολόγησης αυτών των στοιχείων, ώστε, στις ελάχιστες περιπτώσεις που υπάρχουν κάποια λάθη, τα λάθη αυτά να διορθωθούν με ευθύνη των τοπικών κοινωνιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου