Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Κακοποίηση παιδιών σε εκκλησιαστικά ιδρύματα, με την ανοχή της εκκλησίας

Έκθεση της Επιτροπής Έρευνας για την κακοποίηση παιδιών σε εκκλησιαστικά ιδρύματα της Ιρλανδίας φανέρωσε ότι χιλιάδες παιδιά κακοποιούνται, εν γνώσει της ηγεσίας των εν λόγω ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, έως το 1980 περίπου 35.000 παιδιά είχαν δοθεί σε ορφανοτροφεία, αναμορφωτήρια και άλλα ιδρύματα της ιρλανδικής καθολικής εκκλησίας. Από αυτά, πάνω από 2.000 έχουν καταθέσει στην επιτροπή ότι υπέστησαν κατά την παραμονή τους σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση.
Δείτε αυτό το ντοκυμαντέρ.
http://video.google.com/videoplay?docid=-1732953937770017672
Η έρευνα διήρκεσε 9 χρόνια, αφορά περίοδο σχεδόν 60 χρόνων και ερεύνησε και περίπου 100 εκκλησιαστικά ιδρύματα, και τα αποτελέσματά της αποτέλεσαν καταπέλτη κατά της Ιρλανδικής Εκκλησίας. Τα εν λόγω ιδρύματα φιλοξενούσαν εγκαταλελειμμένα ή παραμελημένα παιδιά, παιδιά ανύπαντρων μητέρων αλλά και ανήλικους που είχαν καταδικαστεί για πλημμελήματα και αδικήματα.
"Μεταμέλεια" κατόπιν εορτής
Ο ηγέτης της Ιρλανδικής Εκκλησίας, καρδινάλιος Σον Μπρέιντι, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δήλωσε ότι "ντρέπεται και λυπάται βαθύτατα για το γεγονός ότι τα παιδιά υπέφεραν με τόσο απεχθείς τρόπους μέσα στα εν λόγω ιδρύματα". Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι η έρευνα αποδεικνύει ότι τα εκκλησιαστικά ιδρύματα έχουν προκαλέσει τρομερά πλήγματα στα πιο ευαίσθητα άτομα της κοινωνίας, τα οποία όφειλαν στην πραγματικότητα να προστατεύουν.

Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις "μεταμέλειας" του καρδιναλίου, η έρευνα φανέρωσε ότι στην ουσία τα εν λόγω περιστατικά λάμβαναν χώρα με τη σιωπηρή ανοχή της εκκλησιαστικής ηγεσίας. Συγκεκριμένα, σύφωνα με την έκθεση της επιτροπής, η ηγεσία των ιδρυμάτων ενθάρρυνε τελετουργικά κατά τα οποία τα παιδιά ξυλοκοπούνταν, με σκοπό την τιμωρία ή την υποτιθέμενη αναμόρφωσή τους. Παράλληλα, σε όλες τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και παιδεραστία, η εκκλησιαστική ηγεσία αντιδρούσε με εντελώς αμυντικό τρόπο, προστατεύοντας στην ουσία τους παραβάτες από οποιαδήποτε έρευνα της δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου