Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Τα σημερινά θέματα της Ιστορίας Γενικής Παιδείας

Σε 4 μαθήματα γενικής παιδείας διαγωνίζονται σήμερα οι υποψήφιοι για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές θα διαγωνιστούν στη Βιολογία, στη Φυσική, στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, καθώς και στην Ιστορία γενικής Παιδείας.

Ιστορία Γενικής Παιδείας

ΟΜΑ∆Α Α΄

ΘΕΜΑ Α1
Α1.1. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων ιστορικών όρων:
α. Εθνικά Κινήματα (19ος αιώνας)
β. Τρίτος Κόσμος
γ. Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου (1959)
Μονάδες 15

Α1.2. Να αντιστοιχίσετε τα ονόματα των ηγετών (Στήλη Α) με τη χώρα στην οποία έδρασαν (Στήλη Β). Στη
Στήλη Α περισσεύουν δύο ονόματα.

Στήλη Α Στήλη Β
1. Νέλσον Μαντέλα α. Ινδία
2. Βίλι Μπραντ β. Αίγυπτος
3. Χο Τσι Μινχ γ. Ν. Αφρική
4. Αγιατολάχ Χομεϊνί δ. Κύπρος
5. Μαχάτμα Γκάντι ε. Γερμανία
6. Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ
7. Τάσσος Παπαδόπουλος
Μονάδες 10

ΘΕΜΑ Α2
Α2.1. Τι γνωρίζετε για το γεγονός της καταστροφής της
Χίου και ποια η σημασία του;
Μονάδες 12
Α2.2. Να αναφερθείτε στον γαλλοπρωσικό πόλεμο (1870– 1871) και στην τελική συνθήκη ειρήνης.
Μονάδες 13

ΟΜΑ∆Α Β΄

ΘΕΜΑ Β1
Αντλώντας στοιχεία από τα κείμενα που σας δίνονται και με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις, να αναφερθείτε στις συνέπειες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918).
Μονάδες 30

ΚΕΙΜΕΝΟ Α΄
«Η Ρόδα του Πολέμου.
Τη βλέπουμε, μιλιούνια ανθρώποι, που ξεπροβάλλει μες
από το μουχλιασμένο χάος και γυρίζει και τρίζει
σπαραχτικά σα μαγγανοπήγαδο θεόρατο. Ο ορίζοντας είναι κοκκινόμαυρος, η γης αχνίζει άλικους1 αχνούς. Ο θεόρατος τροχός γυρνά ολοένα, γυρνά αιώνες μαζί με τη γης και στριγγλίζει πάνω από την άβυσσο, στριγγλίζει
σπαραχτικά.[...] Είναι ο Πόλεμος στο χαράκωμα που
δουλεύει έτσι αργά και σίγουρα. Ο Πόλεμος, που προτού να τσακίσει το κορμί αποσυνθέτει πρώτα λίγο-λίγο κι αλύπητα την ψυχή μες στην απομόνωση της υπόγειας ζωής».

Στρατής Μυριβήλης, Η ζωή εν τάφω, Εστία, Αθήνα 331997, σ. 19, 20.

-------------
1. άλικους: κατακόκκινους

ΚΕΙΜΕΝΟ Β΄
«Είμαι νέος, είκοσι χρονών· κι ωστόσο δεν ξέρω τίποτα
απ’ τη ζωή έξω απ’ την απελπισία, το φόβο, το θάνατο και τη φτηνή επιπολαιότητα που μας οδηγεί σε μιαν άβυσσο θλίψης. Είδα πόσοι άνθρωποι ορμούν ο ένας πάνω στον άλλο και σιωπηλά, αγνοώντας, έξαλλα, υπάκουα, αθώα σφάζονται μεταξύ τους. Είδα ότι τα πιο έξυπνα μυαλά στον κόσμο επινοούν όπλα και λόγια για να καταστήσουν τούτη τη σφαγή πιο ραφιναρισμένη και πιο αποδεχτή. Κι όλοι οι άνθρωποι της ηλικίας μου, εδώ κι εκεί, μέσα σ’ ολόκληρο τον κόσμο, τα βλέπουν αυτά τα πράγματα· όλη η γενιά μου έχει γνωρίσει τις δικές μου εμπειρίες. [...] Όλ’ αυτά τα χρόνια, η δουλειά μας ήταν να σκοτώνουμε — ήταν το πρώτο πράγμα που μάθαμε στη ζωή. Η γνώση μας από τη ζωή περιορίζεται στο θάνατο. Τι θα συμβεί μετά; Και τι θα βγει απ’ όλους
εμάς;

Έριχ-Μαρία Ρεμάρκ, Ουδέν Νεώτερον από το ∆υτικόν Μέτωπον,
εκδ. ∆. ∆αρέμα, Αθήνα χ.χ., σ. 204.

[Τα κείμενα αποδόθηκαν στο μονοτονικό, διατηρήθηκε όμως η
ορθογραφία τους].

ΘΕΜΑ Β2
Αξιοποιώντας τα στοιχεία που περιέχονται στο παρακάτω κείμενο και τις ιστορικές σας γνώσεις, να αναφερθείτε στην επίδραση που άσκησαν στην εξέλιξη και την έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τόσο η νίκη των Ελλήνων κατά της Ιταλίας όσο και η ένοπλη ελληνογερμανική σύρραξη.
Μονάδες 20

ΚΕΙΜΕΝΟ

Ο Άντονυ Ίντεν, υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, για την ελληνική συμβολή στη συμμαχική νίκη «… η Ελλάς πρώτη έδωκε αλησμόνητο μάθημα στον Μουσολίνι, ότι αυτή υπήρξε η αφορμή της εθνικής επαναστάσεως στη Γιουγκοσλαβία εναντίον του Άξονα, ότι αυτή, με τη μικρή βοήθεια που σταθήκαμε τότε ικανοί να της δώσομε, κράτησε τους Γερμανούς
στο ηπειρωτικό της έδαφος και στην Κρήτη επί έξι εβδομάδες, ότι αυτή ανέτρεψε τη χρονολογική σειρά όλων των σχεδίων του γερμανικού Επιτελείου και έτσι επέφερε ριζική μεταβολή στις εκστρατείες του και ίσως στην όλη πορεία του πολέμου. Εμείς οι Άγγλοι δεν θα λησμονήσομε ποτέ την ανακούφιση και την παρηγορία που μας προσέφερε κατά τις αγωνιώδεις εκείνες στιγμές του πολέμου η τιμιότητα και η αξιοπρέπεια της στάσεως των Ελλήνων».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου