Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Αγώνας των κατοίκων Ζωγράφου για διάσωση αυτοδιαχειριζόμενου χώρου


Αρνήθηκε να συζητήσει το ζήτημα του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου "Γαρδένια" το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου, παρά τους εκατοντάδες κατοίκους που διαδήλωσαν απόψε, με αίτημα να επιστραφεί ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος στους πολίτες. Η κάμερα του tvxs κατέγραψε στιγμιότυπα από την κινητοποίηση.

Πάνω από 300 κάτοικοι του Δήμου Ζωγράφου συγκεντρώθηκαν σήμερα στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο της πλατείας Γαρδένιας, ο οποίος στις 20 Μαΐου εκκενώθηκε και σφραγίσθηκε αιφνιδιαστικά από το Δήμο Ζωγράφου. Οι πολίτες πραγματοποίησαν διαδήλωση με αίτημα να επιστραφεί ο Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος στους πολίτες, ώστε να αποτραπεί η εμπορευματική χρήση του και να συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού και διακίνησης ιδεών.

"Πραγματοποιήσαμε πορεία μέχρι το Δημαρχείο, όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα του Αυτοδιαχειριζόμενου Χώρου στην εν λόγω συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη", δήλωσε στο tvxs ο κ.Χρήστος Γαϊτάνης, μέλος της Συνελεύσεως του Αυτοδιαχειριζόμενου Χώρου. "Η αντιπολίτευση στήριξε τη θέση μας, αλλά στην ψηφοφορία που ακολούθησε επικράτησε η παράταξη του Δημάρχου, η οποία αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα επειδή δεν ήταν αρκετά επείγον - όπως ισχυρίσθηκαν".

Πράγματι, με ψήφους 19 κατά και 9 υπέρ, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μη συζητήσει το θέμα του Αυτοδιαχειριζόμενου Χώρου. Ωστόσο, δόθηκε η ευκαιρία στον εκπρόσωπο της Συνέλευσης, κ.Παναγιώτη Παπαγεωργίου, να μιλήσει ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, προβάλλοντας τα αιτήματα των κατοίκων.

"Τα αιτήματά μας είναι τα εξής:
1. Να παραμείνει η διαχείριση του χώρου στην Πρωτοβουλία για τον Αυτοδιαχειριζόμενο χώρο
2. Να μην παραχωρηθεί ο χώρος σε ιδιώτη
3. Να επιστραφούν όλα τα κατασχεμένα αντικείμενα που ανήκουν σε συγκεκριμένους πολίτες που τα προσέφεραν στο χώρο και άρα ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα να τα κατακρατεί
4. Να εγκατασταθεί στο χώρο ρολόι της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ώστε η Πρωτοβουλία των κατοίκων να πληρώνει τα έξοδα λειτουργίας του χώρου και να μην ευσταθεί το επιχείρημα του Δήμου ότι επιβαρύνουμε τα δημόσια οικονομικά", δήλωσε στο tvxs ο κ.Παναγιώτης Παπαγεωργίου.



1 σχόλιο:

  1. Μπράβο τους!!!! Και τα 4 αιτηματα είναι σωστά και ειδικοτερα το πρώτο που απαιτεί τη συνεχιση της αυτοδιαχειρησης του χωρου.

    Α (ΑΛΦΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή