Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και έκδοσης των συντάξεων

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και έκδοσης των συντάξεων εισηγείται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη διαδοχική ασφάλιση, η οποία αναμένεται να παραδώσει το πόρισμα την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργείο Απασχόλησης.
Συγκεκριμένα η επιτροπή αναμένεται να προτείνει:
Η έκδοση της σύνταξης γήρατος να γίνεται από το ταμείο που ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης. Εξαίρεση θα αποτελούν οι συντάξεις αναπηρίας και θανάτου, οι οποίες προτείνεται να εκδίδονται από το τελευταίο ταμείο.
Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται σαν ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει όλα τα χρόνια στον ίδιο φορέα, αλλαγή που αν γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση θα αποτελέσει σταθμό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συντάξεων από 25% έως και 30%.

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα αφορούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, το Δημόσιο αλλά και τους φορείς επικουρικής ασφάλισης και οι ασφαλισμένοι θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να παίρνουν προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις που θα συμβάλουν στην ταχύτερη έκδοση των συντάξεων.

Στόχος της επιτροπής είναι με τις παρεμβάσεις να αρθούν οι αδικίες για το 40% των εργαζομένων, που σήμερα έχουν διαδοχική ασφάλιση, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις παίρνουν έως και 30% χαμηλότερη σύνταξη από όσους έχουν όλα τα χρόνια σε έναν φορέα.

Πηγή: Έθνος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου