Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Προσλήψεις: με διαγωνισμό μόλις 0,2%

Καμπανάκι κινδύνου σε κυβέρνηση, κόμματα, φορείς και πολίτες για τον τρόπο που γίνονται οι προσλήψεις 15 χρόνια μετά τη «γέννησή» του (ιδρυτικός νόμος 2190/1994) χτυπά το ΑΣΕΠ στην ετήσια έκθεσή του που επιδόθηκε χθες από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργο Βέη στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.
Στην έκθεση, που αποτελεί κόλαφο για το καθεστώς των προσλήψεων, το ΑΣΕΠ καταγγέλλει προσπάθεια παραμερισμού του και μετατροπής του σε δικαστήριο ελέγχου της τυπικής και μόνον νομιμότητας των προσλήψεων, παραθέτοντας στοιχεία για σωρεία συμβάσεων έργου, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των προσλήψεων (περίπου 8 στις 10), διατάξεις με φωτογραφικές προσλήψεις ιδίως σε δήμους, ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα, διορισμούς «ημετέρων» με πλαστές προϋπηρεσίες μέσω stages, ακόμα και διατάξεις νόμων και προκηρύξεις με κριτήρια η αντικειμενικότητα των οποίων ελέγχεται ως ανεπαρκής.

Μετά το δριμύ «κατηγορώ» το ΑΣΕΠ ζητάει:

* Απλούστευση της νομοθεσίας με ένα και μόνο νομοθέτημα που θα διέπει τις προσλήψεις, διότι ο νόμος Πεπονή (2190/1994) έχει γίνει διάτρητος από τις πολυπληθείς ρυθμίσεις που ακολούθησαν. Στόχος, το σύστημα προσλήψεων να γίνει περισσότερο εύχρηστο και λειτουργικό, με απάλειψη ρυθμίσεων που όπως έχει αποδείξει η λειτουργία τόσων χρόνων του ΑΣΕΠ είναι ανεπιτυχείς και αποτελούν τροχοπέδη στο έργο του ή είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και καταβροχθίζουν αναίτια πολύτιμο χρόνο.

* Να μην εγκρίνονται συμβάσεις έργου από τα αρμόδια κυβερνητικά ή περιφερειακά όργανα εάν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις από τις αντίστοιχες ειδικότητες που παραμένουν κενές χωρίς δικαιολογημένη αιτία. Ταυτόχρονα, αναφέρεται στην έκθεση ότι οκτώ στις δέκα προσλήψεις είναι συμβάσεις έργου και μόλις το 0,20% των διορισμών στο Δημόσιο γίνεται με γραπτό διαγωνισμό και 7,65% με μόρια.

* Να καταργηθούν οι «φωτογραφικές» μοριοδοτήσεις συμβασιούχων που ψηφίστηκαν ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής τον Οκτώβρη του 2007 και ισχύουν μέχρι το 2010. Βάσει αυτών των μοριοδοτήσεων, επισημαίνει το ΑΣΕΠ, συμβασιούχοι προσέρχονται με εξασφαλισμένη την επιτυχία τους σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, γεγονός που καταλήγει να παραβιάζει την αρχή της ισότητας έναντι των υποψηφίων εκείνων που δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε προγράμματα stage όπου η εμπειρία είναι πλασματική, καθώς οι εργαζόμενοι εκεί περισσότερο μαθητεύουν και λιγότερο απασχολούνται.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έκθεση για τον περίφημο έλεγχο νομιμότητας τον οποίο διενεργεί το ΑΣΕΠ όταν προσλήψεις γίνονται με την ευθύνη του φορέα. Το ΑΣΕΠ ξεκαθαρίζει ότι αν ο έλεγχός του περιορίζεται σε έλεγχο νομιμότητας, τότε ο έλεγχος των προσλήψεων στην πράξη επανέρχεται στους δημόσιους φορείς που διενεργούν τους διαγωνισμούς, ενώ το ΑΣΕΠ καλείται απλώς να καλύψει με το κύρος του διαγωνισμούς τους οποίους δεν μπορεί ουσιαστικά να ελέγξει.

Τούτο σημαίνει, όπως καταγράφεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, πλήρη επάνοδο στην ασυδοσία των προσλήψεων την οποία θέλησε να καταστείλει στο Δημόσιο η κατοχύρωση του ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ δεν ιδρύθηκε για να διενεργεί έναν επί πλέον έλεγχο της νομιμότητας, τονίζει στην έκθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή, όμοιο με εκείνο που έχει ανατεθεί στο ΣτΕ και στα διοικητικά δικαστήρια.

Σημαντικό μέρος της έκθεσης αφιερώνεται στο χάος που έχει διαμορφωθεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΑΣΕΠ, στο θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων μέσω των δύο προεδρικών διαταγμάτων το 2004. Τα προβλήματα σχετίζονται με τη νομολογία δικαστηρίων για τους συμβασιούχους και το πλήρες αδιέξοδο με τις ατομικές πράξεις διορισμού τους, τις δικαστικές αποφάσεις και τη μη έγκριση πληρωμής των αποδοχών τους στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το ΑΣΕΠ αποσαφηνίζει ότι όσοι συμβασιούχοι εργάστηκαν «βάσει ατομικών πράξεων διορισμού δικαιούνται άνευ άλλου τινός να πληρωθούν τις αποδοχές τους διότι ακόμα κι αν έχει ακυρωθεί από διοικητικό δικαστήριο η πράξη διορισμού, ο εργαζόμενος δικαιούται τις δεδουλευμένες αποδοχές του».

Από το ΑΣΕΠ έγιναν 27 επιθεωρήσεις σε ισάριθμους φορείς, κατά τις οποίες σε 17 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για παράνομες προσλήψεις συμβασιούχων, κυρίως σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις. Τα θετικά πορίσματα έχουν αποσταλεί στον υπουργό Εσωτερικών, καθώς και στις εισαγγελικές αρχές. *




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου