Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Οι 1.500 επιδοτούμενοι μαχαραγιάδες της γεωργίας

Στο φύλλο της Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Μαΐου, δημοσιεύονται αποκλειστικά περίπου 1.500 ονόματα και επιχειρήσεις, που έλαβαν ενισχύσεις το 2008 συνολικά άνω των 50.000 ευρώ, κατηγοριοποιημένα ανά νομό. Όταν το 20% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων εισπράττει το 80%των κοινοτικών ενισχύσεων, είναι αναμενόμενο, ένας κρίσιμος αριθμός επιχειρήσεων στον τομέα της αγροτικής παραγωγής να ξεχωρίζει για τις επιδόσεις του. Δυστυχώς στην Ελλάδα, ενώ ισχύσει το πρώτο, δεν συμβαίνει το δεύτερο! Τα μεγάλα ποσά ενισχύσεων που αποτελούν πρόκληση για τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου, πηγαίνουν σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που όλο και λιγότερο ενδιαφέρονται για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Διαβάστε ακόμα μόνο στην εφημερίδα του Σαββάτου, το χρονικό του καυγά μεταξύ Χατζηγάκη και Καραμίχα για το θέμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2009, το οποίο συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα, με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Η σχετική προθεσμία (15 Μαΐου) έληξε άδοξα, χωρίς κανείς να ξέρει τι μέλλει γενέσθαι.
Ενημερωθείτε ακόμα για το πώς πυκνώνουν τα σημάδια που προδιαγράφουν βελτίωση των συνθηκών στη διεθνή αγορά βάμβακος. Ο συνεχής περιορισμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση της ζήτησης για κλωστική ίνα, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, δημιουργούν προσδοκίες.

Επιπλέον, αυτό το φύλλο της εφημερίδας περιλαμβάνει τις τελευταίες εξελίξεις από την αγορά για τις τιμές της ζάχαρης, που οδεύουν σε ψηλά 28ετίας, για τις διεθνείς τιμές των χοιρινών, οι οποίες κρατούν καλή άμυνα μετά το «χτύπημα» της γρίπης Α, για τις εμπορικές διεξόδους της καλλιέργειας του μανιταριού, αλλά και τις εκτιμήσεις της Hellastat για το ελληνικό κρασί.

Από την Agrenda του Σαββάτου θα μάθετε ακόμα πως οι καπνοπαραγωγοί εκτιμάται ότι θα χάσουν τα λεφτά από τον Α’ Πυλώνα, αλλά και για την μικρότερη πριμοδότηση που αναμένεται να λάβουν οι περισσότεροι δικαιούχοι του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Τέλος, για τις προοπτικές αλλά και για το τι συνέβη πέρσι στην αγορά του σκληρού σίτου, μιλάει στην Agrenda, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Χρ. Παυλίδης Α.Ε.», Σάββας Παυλίδης. Γνωρίζοντας καλά τα θέματα της αγοράς, ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να κρατήσουν ψηλά την σημαία της ποιότητας, όλοι όσοι εμπλέκονται στην αγορά, την καλλιέργεια και την διάθεση του σίτου. Παράλληλα, τονίζει ότι χρειάζονται προγράμματα και συγκεκριμένοι στόχοι, προκειμένου να ανακάμψει η αγορά εγκαταλείποντας τα πυροσβεστικά μέτρα του παρελθόντος.



Αναλυτικά τα περιεχόμενα της Agrenda είναι τα παρακάτω:

Ανάπτυξη

Υπόσχεται πολλά το μανιτάρι, που δεν είναι πια άγνωστο αλλά παραμένει μαγικό σελ. 12

Δεν θα πάρουν αυτά που χάνουν από τον Α' Πυλώνα οι καπνοπαραγωγοί σελ. 36

"Ναι" στις εισαγωγές ορμονούχου βόειου κρέατος από τις ΗΠΑ λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση σελ. 11

Φως στην άκρη του τούνελ για το πολύπαθο ελληνικό κρασί βλέπει η Hellastat σελ. 20

"Βλέπει" τιμές ανόδου φέτος το βαμβάκι, για να ξανασυστηθεί ως "λευκός χρυσός" σελ. 51

Τι είναι αυτό που το λένε ΟΣΔΕ, μην να είναι αυτό που άναψε τρανό καβγά; σελ. 46



Επιχειρήσεις

Η συμβολαιακή γεωργία ήρθε στη Λήμνο για να μείνει διά χειρός Χρήστου Σαλαμουσά σελ. 38

ΕΚΑΓΕΜ: Εκπέμπουν SOS οι Έλληνες κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων σελ. 16

Γυρίζει σελίδα ο ιστορικός Παπαστράτος με τις νέες εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο σελ. 40

Αγρόκτημα Καστάνη: Απογειώνει τα κηπευτικά η ήρεμη δύναμη των Μεγάρων σελ. 26

BASF και AgraQuest δίνουν τα χέρια για βιολογικό μυκητοκτόνο Serenade σελ. 41

Συνέντευξη: Ο Σ. Παυλίδης ζητά προσπάθεια για να γίνει χρυσάφι το ελληνικό σιτάρι σελ. 34



Πολιτισμός

Ήταν μόνο λόγοι ευθιξίας που οδήγησαν τον Χρίστο Βερελή στην παραίτηση; σελ. 50

Ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει ροζ... τραγουδά η Κομισιόν στο ροζέ κρασί σελ. 43

Στη Φλώρινα ο Άνθιμος Τόρτοκας θέλει τον αγροτουρισμό αγέρωχο... σαν τον Αετό σελ. 24

Το τρακτέρ το θες για το χωράφι, γι' αυτό να μην κοιτάς μόνο αν λάμπει στο ράφι σελ. 16

"Πνίγουν" τα χρέη από το νερό τους Σερραίους αγρότες, αν οι καλλιέργειές τους είναι ξηρικές σελ. 45

Ήταν πράγματι μια κακιά στιγμή αλλά δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία λέξη οι βυσσινί σελ. 54



Editorial

Αγαπητέ αναγνώστη,

Η περίπτωση του ελαιολάδου είναι η πλέον αντιπροσωπευτική, για να δούμε ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διάθεση των κοινοτικών πόρων στην Ελλάδα, ειδικά στον κρίσιμο τομέα της αγροτικής οικονομίας.

Από το 1981 μέχρι το 1997 η χώρα μας εισέπραξε, με τη μορφή ενισχύσεων στην κατανάλωση και με βασικό στόχο την τυποποίηση του ελαιολάδου, περί τα 2 δισεκ. ευρώ (συγκεκριμένα 1.963.109)! Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου 1993/94 στην Ελλάδα τυποποιήθηκαν εκείνον τον καιρό περί τους 182.620 τόνους ελαιολάδου! Οι επιχειρήσεις του ΣΕΒΙΤΕΛ τυποποίησαν 98.209 τόνους, του ΕΣΒΙΤΕ 72.650 τόνους και του ΣΑΣΟΤΕ (Συνεταιρισμοί) 11.451 τόνους. Η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ στην Ελλάδα δεν τυποποιήθηκαν περισσότεροι από 50.000 τόνοι! Πού πήγαν αλήθεια τα λεφτά;

Υποστηρίζουν μάλιστα οι ειδικοί ότι, εάν η ενίσχυση αυτή είχε αξιοποιηθεί διαφορετικά, θα μπορούσαμε να χρηματοδοτούμε ως χώρα (απούσας μάλιστα τότε της Ισπανίας) το ελληνικό ελαιόλαδο με 1 ευρώ το κιλό και για 16 ολόκληρα χρόνια να σαρώσουμε την παγκόσμια αγορά!

Σημειωτέον ότι ο μέσος όρος των εξαγωγών (χύμα) ελαιολάδου όλα αυτά τα χρόνια υπολογίζεται σε 85.000 τόνους το χρόνο κατά μέσο όρο!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου