Με επιπλέον χρέος 8.354 ευρώ φορτώθηκε την τελευταία πενταετία κάθε Έλληνας λόγω της εκρηκτικής αύξησης του δημόσιου χρέους.
Από 15.284 ευρώ που χρωστούσε κάθε Έλληνας για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας στα τέλη του 2003, θα φθάσει στα τέλη του 2009 να χρωστά 23.638 ευρώ, δηλαδή 55% περισσότερα! Πρόκειται για το αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των δημοσίων ελλειμμάτων κατά την τελευταία πενταετία που οδήγησε σε εκτόξευση του δημόσιου δανεισμού και του χρέους, το οποίο από τα 168,1 δισ. ευρώ στις αρχές του 2004, έχει κάνει άλμα και με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα φθάσει φέτος τα 260 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια.
Η έκρηξη του δημόσιου χρέους που αποτελεί κόκκινο πανί για την Κομισιόν, έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να θεωρείται πάλι το «μαύρο πρόβατο» μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης και να βρίσκεται στο στόχαστρο των διεθνών αγορών, που τη δανείζουν με επιτόκια σημαντικά υψηλότερα από αυτά των άλλων εταίρων της. Σε αυτό το δυσμενές σκηνικό, οι Βρυξέλλες ζητούν και οι αγορές πιέζουν για νέα μέτρα λιτότητας και αυξήσεις φόρων, τα οποία ήδη η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει σε δύο δόσεις, μια τον Ιούνιο και μια τον Οκτώβριο, με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2010 ο οποίος θα πρέπει να προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ- από 5% του ΑΕΠ που εκτοξεύτηκε το 2008 και έβαλε τη χώρα για δεύτερη φορά σε καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης.
47,6 δισ. ευρώ σε 4 μήνες
Χαρακτηριστικό του δημοσιονομικού εκτροχιασμού είναι ότι μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2009 το Δημόσιο δανείστηκε 47,6 δισ. ευρώ, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι ο συνολικός δανεισμός κατά τη διάρκεια του έτους να φθάσει τα 50 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο δανεισμός αυτός έγινε με εξαιρετικά επαχθείς όρους, αφού η Ελλάδα δανείστηκε με σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με τη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα, καταβάλλει επιπλέον τόκους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως σε σχέση με τη Γερμανία για την εξυπηρέτηση του ίδιου ποσού χρέους, που σημαίνει ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους τα επόμενα χρόνια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι:
●Στα τέλη του 2003 το συνολικό δημόσιο χρέος (γενικής κυβέρνησης) ανερχόταν στα 168,1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε Έλληνας μέσω του Δημοσίου χρωστούσε τότε 15.284 ευρώ (ο υπολογισμός γίνεται με εκτιμώμενο από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία πληθυσμό 11 εκατ.).
●Στα τέλη του 2008 το συνολικό χρέος της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στα 237,2 δισ. ευρώ. Έτσι, κάθε Έλληνας έφθασε να χρω στά 21.561 ευρώ. ●Εντός του 2009 το Δημόσιο έχει δανειστεί ήδη 47,6 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι τα χρεολύσια (χρέος που θα αποπληρωθεί) του 2009 ανέρχονται για το σύνολο του έτους στα 19 δισ. ευρώ, το καθαρό δημόσιο χρέος υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί ήδη τουλάχιστον κατά 28,6 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στα 260 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε Έλληνας θα φθάσει φέτος να χρωστά 23.638 ευρώ, δηλαδή 8.354 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τα τέλη του 2003.
Η ΕΛΛΑΔΑ
καταβάλλει επιπλέον τόκους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως σε σχέση με τη Γερμανία για την εξυπηρέτηση του ίδιου ποσού χρέους
Προβλέψεις σοκ από την Κομισιόν
ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ πορεία των ελληνικών δημοσιονομικών πραγμάτων απεικονίζει σε τελευταία έκθεσή της και η Κομισιόν (εαρινές προβλέψεις). Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι από το 97,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος που ήταν το 2008, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 103,4% και το 2010 θα κάνει μεγαλύτερο άλμα φθάνοντας στο 108% του συνολικού εγχώριου εισοδήματος (ΑΕΠ).
Οι προβλέψεις αυτές συνδέονται με τη δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το δεκαετές ομόλογο που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο στις αρχές του έτους χρεώθηκε από τις διεθνείς αγορές με επιτόκιο 6%, ενώ για την ίδια περίοδο το Γερμανικό Δημόσιο χρεώνεται με επιτόκιο μόνο 3%. Αντίστοιχη διαφορά καταγράφεται σχεδόν σε όλα τα χρονικά διαστήματα για τα οποία δανείζεται η Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι αν η Ελλάδα δανειζόταν τα 47,6 δισ. ευρώ με τους όρους που δανείζεται η Γερμανία, θα κατέβαλλε κάθε χρόνο 1 δισ. ευρώ λιγότερους τόκους.
Τύραννος η πλειοψηφία, η μειοψηφία ή η Νέα Δημοκρατία;
Πριν από 9 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου