Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος πολιτισμού στη γειτονιά του Ζωγράφου

Σε αυτοδιαχειριζόμενο χώρο πολιτισμού και διακίνησης ιδεών έχει μετατραπεί ο δημοτικός χώρος επί της πλατείας Γαρδένιας στου Ζωγράφου, ο οποίος για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως ιδιωτική καφετέρια. Η έλλειψη ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων στο δήμο οδήγησε μια ομάδα δημοτών στην κατάληψη του χώρου, θέλοντας να αποφύγουν την εμπορευματική χρήση του χώρου που δεν απέφερε ποτέ έσοδα στο δήμο.
Συγκεκριμένα, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, μόνο ο τελευταίος ενοικιαστής άφησε χρέος στο δήμο Ζωγράφου ύψους 250.000 ευρώ. Ο ενοικιαστής αυτός έχει δεχθεί έξωση και ο χώρος ήταν κενός μέχρι την ημέρα που άρχισε να λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού και δράσεων. Έτσι, η κατάληψη έγινε πραγματικότητα με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να οργανώνουν εκδηλώσεις πολιτιστικές, πολιτικές και κοινωνικές.

Ο φτηνός καφές, τα μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης, ισπανικών και υπολογιστών, η δανειστική βιβλιοθήκη καθώς και οι κινηματογραφικές προβολές προσελκύουν άτομα κάθε ηλικίας. Το αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ενώ κάθε μέρα λειτουργεί και φοιτητικό αναγνωστήριο από τις 8.30 έως τη 1.30 το μεσημέρι.

Επιπλέον, στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις, μαθήματα θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού, συναυλίες, γλέντια, γιορτές καθώς και μαθήματα χορού. Όλα αυτά χωρίς την καταβολή αντιτίμου. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από Ανοιχτή Συνέλευση και ο καθένας προσφέρει ανάλογα με τις δυνατότητες του και συμμετέχει ισότιμα. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι αλλά αποκλείεται κάθε φασιστική, ρατσιστική και σεξιστική συμπεριφορά. Για την ευθύνη του χώρου έχουν οργανωθεί βάρδιες.

Φωτογραφία: http://indy.gr/

Και ορίστε και το site :
http://gardeniazografou.gr/


1 σχόλιο:

  1. Θα πρέπει τα κλειστά εργοστάσια και οι ακαλλιέργητες και δημόσιες εκτάσεις να γίνουν χώροι παραγωγής από ομάδες εργατών και αγροτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή