Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία εξαγγέλει ο Παπαθανασίου

Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση επανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. «Η κατάσταση δεν είναι καλή, οι προοπτικές είναι δυσμενείς» προσέθεσε στο ίδιο κλίμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η δημοσιονομική κατάρρευση, η έκρηξη του δημοσίου χρέους στα 270 δις ευρώ ή 108% του ΑΕΠ και οι κοινοτικές πιέσεις για λήψη μέτρων συζητήθηκαν χθες στην κυβερνητική επιτροπή υπό τον Κ. Καραμανλή, προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα συζητήθηκαν στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Ecofin και του Eurogroup. O κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής για όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι πολύ δυσμενέστερες από εκείνες, που είχαν γίνει πριν από τρεις μήνες. Υπογράμμισε ότι στην ευρωζώνη αναμένεται να έχουμε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 4% και το 2010 περισσότερα από 8 εκατομμύρια εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι.

«Η Ελλάδα αν και προβλέπεται να έχει καλύτερες επιδόσεις τόσο στον τομέα της ανάπτυξης, όσο και στον τομέα της ανεργίας, επηρεάζεται από τη σοβαρή επιδείνωση της σοβαρής κρίσης. Δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές και μαγικές λύσεις. Μπροστά μας έχουμε δυο επιλογές: η μια επιλογή, είναι της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, να λέμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να βγούμε από την κρίση. Η άλλη επιλογή είναι των ανεύθυνων υποσχέσεων» δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει την επιλογή της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας και να λέει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα και ακολουθώντας μια πολιτική, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις» κατέληξε. Απαντώντας σε ερώτηση αν φοβάται κοινωνική έκρηξη, όπως ισχύει στην Ευρώπη, ο κ. Παπαθανασίου απάντησε μονολεκτικά «όχι», ενώ σε άλλη ερώτηση αν είναι ισχυρή η κυβέρνηση να ψηφίσει τα μέτρα, είπε «βεβαίως, είναι ισχυρή».

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος της τρέχουσας διετίας παραμένει.

Φοροεπιδρομή σε δυο δόσεις

Για να περιοριστεί το έλλειμμα κάτω από το 3% στο τέλος του 2010 ή του 2011, τα έκτακτα και μόνιμα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση πρέπει να αποφέρουν τουλάχιστον 7 δις ευρώ από τα οποία 1,5-2 δις προσδοκά να εισπράξει φέτος, 2,5-3 δις το 2010 και τα υπόλοιπα το 2011 με την προϋπόθεση πως οι Βρυξέλλες θα εγκρίνουν την παράταση.

Το πρώτο πακέτο μέτρων άμεσου εισπρακτικού χαρακτήρα αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και θα αφορά κυρίως αυξήσεις 10% - 20% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, την αύξηση στα τέλη της κινητής τηλεφωνίας και τα νέα κίνητρα για έκδοση αποδείξεων ώστε να αυξηθούν οι εισπράξεις από ΦΠΑ.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση για το πρώτο «πακέτο» μέτρων είναι:

- Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, αλκοολούχων ποτών και προϊόντων καπνού.
- Αυξήσεις στους φόρους επί των τόκων των καταθέσεων, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
- Αύξηση στα τέλη χρήσης κινητής τηλεφωνίας.
- Αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.
- Τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων με την είσπραξη φόρου επί της αντικειμενικής αξίας των χώρων αυτών.
- Νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών τεχνικών παιχνιδιών.
- Νομιμοποίηση της κατοχής εκτάσεων του Δημοσίου από 200.000 ιδιώτες.
- Αναμόρφωση των κινήτρων για έκδοση αποδείξεων.

Η αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει άμεση απόδοση αναμένεται να φέρει συνολική είσπραξη για τα δημόσια ταμεία 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, θα περιλαμβάνει μέτρα κυρίως μόνιμου χαρακτήρα με νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, αύξηση 10 μονάδων των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης και τους ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Τρύπα 1 δισ. στα έσοδα του τετραμήνου

Στο 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι έχει διαμορφωθεί η έλλειψη των εσόδων του προϋπολογισμού στο 4μηνο, αφού όπως αναγνωρίζει πλέον και το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας «παρατηρείται αύξηση της φοροδιαφυγής και απροθυμία από τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες να αποδώσουν τους φόρους που τους αναλογούν».

Τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας αντανακλά το μέγεθος του προβλήματος, καθώς εμφανίζουν μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 ενώ στον προϋπολογισμό έχει τεθεί ως στόχος η αύξησή τους κατά 10,7%. Σημαντική υπέρβαση από τον στόχο του προϋπολογισμού εμφανίζουν και οι δαπάνες, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των δαπανών για τόκους και της καταβολής 250 εκατ. ευρώ στην Ολυμπιακή Αεροπορία, για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς την εταιρεία.

Ανησυχία για κοινωνικές αναταραχές εκφράζουν οι πρόεδροι των πέντε μεικτών επιμελητηρίων

Οι πρόεδροι του Ελληνο-Αμερικανικού, του Ελληνο-Βρετανικού, του Ελληνο-Γαλλικού, Ελληνο-Γερμανικού και του Ελληνο-Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κκ.Ι.Γραμματίδης ,Χρ. Γκορίτσας, Χ. Χατζόπουλος, Μιχ.Μαΐλης και Β. Καπότσι εξέφρασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τους φόβους τους για την εξέλιξη της κρίσης στην ελληνική οικονομία καθώς και τον κίνδυνο των κοινωνικών αναταραχών, τονίζοντας με έμφαση τη διαφωνία τους για την περικοπή θέσεων εργασίας.

Όπως επεσήμαναν οι πρόεδροι των πέντε μεγαλύτερων μεικτών επιμελητηρίων το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού. Για το λόγο αυτό σχεδιάζουν σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, σε αναζήτηση στρατηγικής».

Στη συνέντευξη Τύπου, οι πρόεδροι των πέντε σημαντικότερων επιμελητηρίων της ελληνικής αγοράς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών στην Ελλάδα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ελληνο- Αμερικανικού Επιμελητήριου. Ο κ. Γραμματίδης χαρακτήρισε τα κυβερνητικά οικονομικά μέτρα «παυσίπονα μικρής διάρκειας και αμφίβολης αποτελεσματικότητας» και σημείωσε ότι «η ασθένεια βρίσκεται στις δομές της ελληνικής οικονομίας και της διοικητικής μηχανής».

Πηγές: Το Βήμα, Ελευθεροτυπία, In.gr, Ημερησία, Καθημερινή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου