Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Σκάνδαλο Siemens: Ποινική δίωξη και για το C4Ι

Συμπληρωματική ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος της απάτης εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου ζήτησε χθες ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens Ελλάδας, από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Σακελλάκο.
Νέα στοιχεία
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η νέα δίωξη αφορά στη σύμβαση για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I -το οποίο είχε αγοραστεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς στην παραγγελία του ο ανακριτής κάνει λόγο για νέα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από την έρευνα και για αποχρώσες ενδείξεις ότι η σύμβαση ήταν επιζήμια για το Δημόσιο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραγγελία της δίωξης αφορά σε ήδη εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση της Siemens αλλά και νέα πρόσωπα, καθώς και ότι οι κατηγορίες αναμένεται να προσωποποιηθούν ως το τέλος Μαΐου.
Οι πρώτες κλήσεις
Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο κ. Ζαγοριανός έδωσε προθεσμία ως τις 12 Μαΐου στους πρώτους επτά εμπλεκόμενους στην υπόθεση Siemens που κλήθηκαν να καταθέσουν. Οι πρώτοι επτά που κλήθηκαν να απολογηθούν ήταν πρώην κορυφαία στελέχη της επιχείρησης και πρώην στελέχη του ΟΤΕ, ενώ οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνδέονται με τη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ.

Ερώτηση ΠΑΣΟΚ για τον ανακριτή

Την ίδια στιγμή, οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Δένδια, με την οποία θέτουν ζήτημα πιέσεων προς τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση Siemens. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αναφέρεται ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, διετάχθη πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για καθυστέρηση ολοκλήρωσης της ανάκρισης άλλης υπόθεσης κατά τριών ανακριτών, οι οποίοι "εν σειρά" τη χειρίστηκαν τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια. Ο τρίτος εξ αυτών είναι (προφανώς κατά σύμπτωση...) ο ανακριτής της υπόθεσης Siemens».
Παράλληλα, τονίζεται ότι «προξενεί κατάπληξη και εύλογες απορίες και ερωτηματικά ο χρόνος που επελέγη για να ελεγχθεί πειθαρχικά η καθυστέρηση μιας ανάκρισης, που χρονίζει περίπου πέντε χρόνια! [...] Εύλογα οι συνειρμοί παραπέμπουν σε έμμεση άσκηση πίεσης από την κυβέρνηση κατά του συγκεκριμένου ανακριτή».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου