Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Άναψαν φωτιές για τα διπλά βιβλία

Μάχη χαρακωμάτων δίνουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με φόντο την υπόθεση Τσουκάτου, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκαλεί η εμπλοκή στο σκάνδαλο της Ζίμενς του άλλοτε ισχυρού «στρατηγού» του Κινήματος.

Την ίδια στιγμή, η υπόθεση Τσουκάτου επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, αναγκάζοντας τα δύο μεγάλα κόμματα να προτείνουν αναθεώρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Ο Θοδ. Τσουκάτος επιμένει στη θέση του ότι το ένα εκατ. μάρκα της Ζίμενς κατέληξαν το 1999 στα κομματικά ταμεία, ενώ το ΠΑΣΟΚ απέφυγε χθες να τεντώσει το σχοινί και άφησε ουσιαστικά ένα «παράθυρο» ανοικτό για το ενδεχόμενο να κρατούσαν οι οικονομικές υπηρεσίες του Κινήματος διπλά λογιστικά βιβλία πριν το 2004. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Παπακωσταντίνου ανέφερε ότι εάν ο κ. Τσουκάτος λέει ή όχι την αλήθεια, «είναι θέμα που θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη» και υποστήριξε ότι τουλάχιστον από τα στοιχεία που μπορούσε σήμερα να ελέγξει το κόμμα, δεν προκύπτει η επίμαχη καταβολή. Τόνισε δε, ότι οι χειρόγραφες καταστάσεις που παρουσίασε το Κίνημα ήταν οι μοναδικές που βρέθηκαν από εκείνη την περίοδο στο ΠΑΣΟΚ.

Χαμηλότεροι τόνοι
«Με βάση την έρευνα που έχουμε κάνει, με βάση τις ερωτήσεις που έχουμε θέσει, δεν προέκυψε καταβολή. Διπλά βιβλία δεν έχουμε και δεν γνωρίζουμε να υπήρχαν ποτέ διπλά βιβλία. Όποιος πιστεύει ότι υπήρχαν διπλά βιβλία, ας έρθει και ας το αποδείξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον κ. Τσουκάτο, αλλά σε εμφανώς χαμηλότερους τόνους σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. «Το να έρχεται κανείς ύστερα από 10 χρόνια και να προσπαθεί με τα “ντοκουμέντα” σαν το χθεσινό, να διατυπώσει μια θέση που δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα και διαψεύδεται από τους ταμίες, το να επιχειρεί κανείς κάτι τέτοιο, το θεωρώ πολιτικό λάθος...», ήταν ουσιαστικά η απάντηση του άλλοτε «στρατηγού», μέσω του συνηγόρου του Διον. Γκούσκου, ο οποίος πρόσθεσε (στον Αlpha 98,9): «Ο Τσουκάτος δεν ζητά απολύτως τίποτε. Βρέθηκε κατηγορούμενος με κατηγορία που δεν του ταιριάζει και υπεραμύνεται της δικής του πραγματικότητας... Δεν θέλει τίποτα από το ΠΑΣΟΚ, δεν στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ. Αμύνεται να αποδείξει το γεγονός».

«Σήμερα δεν υπάρχουν»
Στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι εμφανές, πάντως, ότι επιχειρούν να ξεφύγουν από την υπόθεση, διαγράφοντας τα... λογιστικά πρότυπα που ακολουθούσε το Κίνημα κατά το παρελθόν, έστω κι αν αυτό ερμηνεύεται ως αιχμή και για την κατάσταση που επικρατούσε στις αρμόδιες κομματικές υπηρεσίες κατά την περίοδο Σημίτη. «Διπλά βιβλία στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα δεν υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τηλ. Χυτήρης, ο οποίος είχε την πολιτική ευθύνη για τα οικονομικά του Κινήματος μετά το 2004.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει την αρνητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την ενίσχυση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων, ένα θέμα στο οποίο επανήλθε χθες ο Γ. Παπανδρέου με τέσσερις νέες προτάσεις, κάτω από τις σκιές που ρίχνει το σκάνδαλο της Ζίμενς στο πολιτικό σύστημα.

Η κυβέρνηση απάντησε, ουσιαστικά, με πρόταση για αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά την ίδια ώρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να κρατήσει τους προβολείς στην εμπλοκή του κ. Τσουκάτου, εκτιμώντας ότι με αυτήν την κίνηση στοχοποιεί το ΠΑΣΟΚ και η ίδια αντλεί πολιτικά οφέλη. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι η έμμεση παραδοχή του άλλοτε «στρατηγού» για τα «διπλά βιβλία» του Κινήματος, καθιστά την αξιωματική αντιπολίτευση υπόλογη στην κοινή γνώμη, ενώ ενισχύει τη θέση που διατύπωσε κατά την προεκλογική περίοδο και ο Πρωθυπουργός, ότι «το σκάνδαλο της Ζίμενς είναι σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ».

Παρά ταύτα, αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι η Ν.Δ. βρίσκεται στο «κάδρο» της Ζίμενς και ζητούν να τεθεί σε νέα βάση το νομοθετικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα. «Θέλω να πιστεύω ότι δεν είχε διπλά βιβλία η Ν.Δ.», είπε η πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, ενώ ενδεικτική του προβληματισμού που έχει δημιουργηθεί είναι και η δήλωση του πρώην υπουργού κ. Βασ. Μαγγίνα (στον Αθήνα 9,84): «Δεν είχε διπλά βιβλία η Ν.Δ., αλλά όρκο δεν παίρνω για τίποτα. Σίγουρα το καθεστώς των οικονομικών εισροών στα κόμματα δεν είναι αυτό που πρέπει να είναι...».

ΣΤΟ «ΚΑΔΡΟ»

Γαλάζιοι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι η Ν.Δ. βρίσκεται στο «κάδρο» της Ζίμενς και ζητούν νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου