Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Σφοδρές αντιδράσεις για το νόμο της Ιταλίας για τη μετανάστευση

Η αντιπολίτευση, ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και το Βατικανό, επέκριναν σε έντονο ύφος το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης, το οποίο πέρασε και από τη Γερουσία, για την ασφάλεια που περιλαμβάνει αυστηρές διατάξεις και πρόστιμα για τη μετανάστευση.

Ο νέος νόμος «ποινικοποιεί και δαιμονοποιεί τους ξένους που έρχονται εδώ μόνο ζητώντας βοήθεια», υπογράμμισε ο Αγκοστίνο Μαρκέτο, αξιωματούχος του Βατικανού υπεύθυνος για ζητήματα μετανάστευσης.

Είναι μία «μαύρη ημέρα» για τη χώρα προσέθεσε ο κ.Μαρκέτο.

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι «σέβεται τις ανησυχίες του Βατικανού» αλλά απέρριψε την αιτίαση ότι θα προκαλέσει επιβάρυνση στους μετανάστες.

Κατά του νόμου έχουν ταχτεί τα κεντροαριστερά κόμματα και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, η παράνομη μετανάστευση είναι πλέον έγκλημα και η παράνομη είσοδος τιμωρείται με βαρύ χρηματικό πρόστιμο.

Ανάμεσα στις διατάξεις που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη περίοδο συζήτησης του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η φυλάκιση για όσους φιλοξενούν παράνομους μετανάστες. Προβλέπονται ακόμη άοπλες πολιτοφυλακές για ενίσχυση της ασφάλειας στις πόλεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου