Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΣΕΒ: Ανάπτυξη στην Ελλάδα βασισμένη στις επιδοτήσεις και τη διαφθορά

Δριμεία επίθεση κατά του πολιτικού συστήματος εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Δ. Δασκαλόπουλος , μιλώντας σε εκδήλωση της Εurobank ΕFG με θέμα τις πρωτοβουλίες της τράπεζας για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Ο πρόεδρος των βιομηχάνων μίλησε για ανάπτυξη στην Ελλάδα βασισμένη στις επιδοτήσεις και «εν μέρει στη διαφθορά», σημειώνοντας ότι τα τελευταία 20 χρόνια η ιδιωτική πρωτοβουλία προηγήθηκε της πολιτικής στον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό, «απογαλακτιζόμενη σε μεγάλο βαθμό από την κρατική πατρωνία».

Ο κ. Δασκαλόπουλος έκανε και αυτοκριτική, υποστηρίζοντας: «Και εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών μας για την κατάσταση αυτή. Σε μια κρατικοδίαιτη οικονομία υπήρξαν και κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες. Σε μια κομματοκρατούμενη κοινωνία υπήρξαν και επιχειρηματίες που δημιουργήθηκαν κομματικώ δικαίω». Μάλιστα είπε ότι «υπήρξαν ανάμεσά μας κοινωνικά ανάλγητοι επιχειρηματίες, που προσπορίστηκαν δάνεια, επιδόθηκαν σε φοροδιαφυγή και συνεισέφεραν στη γιγάντωση της διαφθοράς και στη δημιουργία της σημερινής κρίσης».

Για «εγκλωβισμένο πολιτικό σύστημα σε αντιλήψεις του παρελθόντος» μίλησε από την πλευρά του ο κ. Ν. Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αδυνατεί να δώσει όραμα και προοπτική. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό της οικονομίας στη χώρα μας εξαιρετικά σημαντικό ρόλο να έχει ο τουρισμός, ως ο κατ΄ εξοχήν εξωστρεφής τομέας της οικονομίας μας, ο οποίος σοφά επελέγη στην πρόταση των στρατηγικών κατευθύνσεων της Εurobank».

«Η κρίση αυτή επηρέασε συνολικά το παγκόσμιο εμπόριο μειώνοντας τις εισαγωγές και ειδικά στις μεγάλες αγορές των ελληνικών προϊόντων» υπογράμμισε από την πλευρά της η κυρία ΧριστίναΣακελλαρίδη , πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σημειώνοντας ότι τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν για τον Απρίλιο μια μεγάλη μείωση της τάξεως του 20%, αλλά εμπεριέχουν και ενδείξεις αισιοδοξίας. «Δείχνουν και μεγάλες αναλογικά αυξήσεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, σημάδι ότι τα ελληνικά προϊόντα βρίσκουν διεξόδους και κατακτούν νέες αγορές ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες».




2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΣ. ΠΕΤΑΕΙ Η ΟΜΑΔΑ. ΜΟΛΙΣ ΣΕ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ...ΣΙΔΕΡΟΚΕΦΑΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ και σου εύχομαι πάντα επιτυχίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή