Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΗΠΑ: «Λουκέτο» σε άλλες επτά τράπεζες

Άλλες επτά τράπεζες – έξι στο Ιλινόις και μία στο Τέξας – προστέθηκαν χθες στη λίστα των «θυμάτων» της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χρεοκοπημένων πιστωτικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ, φέτος, στα 52. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από το 1992.

Τα πρωτεία έλαβε η πολιτεία του Ιλινόις, με καταρρεύσεις 12 τραπεζών. Οι επτά τράπεζες, που έβαλαν «λουκέτο» χθες, διέθεταν ενεργητικό 1,49 δισ. δολαρίων και καταθέσεις 1,34 δισ. δολαρίων. Εκκαθαριστής ορίστηκε η Federal Deposit Insurance Corp, ενώ ανακοινώθηκαν και οι αγοραστές των ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με την FDIC, το κλείσιμο των επτά αυτών τραπεζών θα κοστίσει στο ασφαλιστικό της ταμείο 314,3 εκατ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες του Ιλινόις είναι συνδεδεμένες με την Peotone Bank & Trust. Η κατάρρευσή τους αποδίδεται κυρίως στα «κακά» δάνεια και τις απώλειες από επενδύσεις σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs). Το Ιλινόις, το ποσοστό ανεργίας του οποίου είναι πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, συγκαταλέγεται στις επτά πολιτείες που ξεκίνησε το δημοσιονομικό έτος χωρίς σχέδιο δαπανών.

Οι χρηματοοικονομικές αρχές έχουν κλείσει φέτος τις περισσότερες τράπεζες από την κρίση στον κλάδο αποταμιεύσεων και δανείων τη δεκαετία του 1990, καθώς τα ιδρύματα έχουν πληγεί από σημαντικές απώλειες στα ενυπόθηκα και εμπορικά δάνεια.
NAFTEMPORIKI.GR



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου