Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Tσούλες μετά και άνευ νοήματος

Πέμπτη βράδυ και στον Αlpha προβάλλεται βιντεοσκοπημένη η εκδήλωση της απονομής των μουσικών βραβείων Mad. Πολλοί τηλεστάρ, πολλά μοντέλα και μοντελοειδή, ημίγυμνα αποτριχωμένα αγόρια, πολλά τραγούδια (κάποια όμορφα, τα περισσότερα χαζά έως αδιάφορα), χαμόγελα με κρούστα από λιπ γκλος, ηλιοκαμένες επιδερμίδες που φαίνεται ότι πέρασαν ώρες οριζοντιωμένες σε κάποια μυκονιάτικη ξαπλώστρα, βουτυρωμένοι κοιλιακοί. Κυρίες των πλην/συν 50 ντυμένες σαν έφηβες, νέες κοπέλες ντυμένες σαν την «Εξωγήινη πεθερά» του Mega (όπως η ταλαντούχα Ελεονώρα Ζουγανέλη).

Ποιες ήταν οι μεγάλες φάσεις της βραδιάς; Σίγουρα η καρό, ολίγον σκωτσέζικη φούστα του τραγουδιστή Νίνο (το «Νίνο» είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Στέφανου Ξυπολητά), που συνδυάστηκε με μαύρο γυαλί και γιλέκο βάτα. Ηταν το γυναικείο βρακί που φόρεσε στα μούτρα του και όχι στην κορυφή της κεφαλής του ο Λάκης Γαβαλάς. Ηταν η πολύ έντονη παρουσία των χορηγών εταιρειών, ακόμα και στα βιντεοκλίπ. Σε λίγο τα brand names θα εισχωρήσουν και στους στίχους, π. χ., «σ’ αγαπάω, χλωρίνη Παπάο, στείλε μου με Βουίντ ένα ες εμ ες, μη μ’ αφήνεις μόνη να μασάω τσίχλα Κεξ».

Το «φάσιον», η μόδα παίζει μεγάλο ρόλο στην ποπ μουσική, στην ποπ ζωή, στην ποπ τηλεόραση. Ετσι, στα βραβεία περιλαμβάνεται το «Fashion Icon της χρονιάς» που φέτος δόθηκε στην Αννα Βίσση, που με τη σειρά της το πρόσφερε «ον στέιτζ» στην ενδυματολόγο της, την Πατρίσια Φιλντ. Οπως η Κοκό Σανέλ απελευθέρωσε τις γυναίκες καταργώντας τον κορσέ, έτσι και η διακεκριμένη στυλίστρια, σύμφωνα με την κυρία Βίσση, «έχει βοηθήσει όλες τις γυναίκες του κόσμου», επειδή «μας έχει κάνει τσούλες με νόημα», διότι προφανώς υπάρχουν και οι τσούλες άνευ νοήματος.

Να λοιπόν που από τον «Επαναστάτη χωρίς αιτία» (Rebel without a cause) του Καζάν φτάσαμε στην «Tart with a cause», όπως μεταφράζει ένας αγγλομαθής συνάδελφος τον νέο αυτό ορισμό του γυναικείου φύλου. Και, γιατί όχι, φτάνουμε και στον «νταβατζή με νόημα» εκτός και αν, στον ανταγωνιστικό κόσμο που ζούμε, οι τσούλες πρέπει να γίνουν προαγωγοί ή μάνατζερ του εαυτού τους. Tσούλες μεν, αλλά αυτοδιαχειριζόμενες, «τσούλες με νόημα».

Η επιλογή της συγκεκριμένης λέξης δεν είναι τυχαία, αλλά παραπέμπει στο νέο σουξέ της Αννας Βίσση «Στην πυρά», που ο στίχος του «μπορείς απόψε να βγεις με όλες τις τσούλες της γης» τιμήθηκε με το βραβείο «Καλύτερη ατάκα της χρονιάς».

Κάθε χρονιά έχει την ατάκα που της αξίζει και ασφαλώς δεν έχουμε αντίρρηση, ιδίως φέτος που εγκαινιάστηκε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, να παραχωρηθεί το Ηρώδειο και στην Αννα Βίσση, αρκεί η απόλυτη Ελληνίδα σταρ να μην παραλείψει να τραγουδήσει και το διαχρονικό άσμα του Νίκου Καρβέλα «Τα πρόστυχα, τα μαύρα τα εσώρουχά σου» ή το «Ντου από παντού» του «Je t’ aime» ή το «Αρχαίο ποπ πνεύμα αθάνατο».

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, η κρίση θέλει αμοραλισμό και κακογουστιά. Ισως αν φορέσουμε, αντί για ροζ γυαλιά, ένα βρακί στα μούτρα, να αντικρίσουμε έναν καλύτερο κόσμο.
Tης Mαριαννας Tζιαντζη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου