Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΠΟΥ: Αδύνατο να περιοριστεί ο ιός

Αδύνατο να περιοριστεί η νέα γρίπη, αυτό δήλωσε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Χαν, κατά τη διάρκεια διήμερης συνόδου για την γρίπη που διεξάγεται στο Κανκούν του Μεξικού, με τη συμμετοχή ειδικών από 50 κράτη, για τον περιορισμό της νόσου.

Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για μια πανδημία ήπιας μορφής, ενώ μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΠΟΥ είναι να βοηθήσει τον κόσμο να κατανοήσει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί περισσότερο από όσο πρέπει και όταν αυτό συμβαίνει να αναζητούν άμεση βοήθεια από τις υγειονομικές αρχές των κρατών τους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και όπως ανακοίνωσε ο Κέιζι Φουκούντα αναπληρωτής γενικός διευθυντής του οργανισμού, τουλάχιστον 337 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νέα γρίπη, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται στα 80.000 σε 121 χώρες.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι με προηγούμενα προβλήματα υγείας και προειδοποίησε πως το μέλλον της νόσου παραμένει αβέβαιο. Επίσης ο Φουκούντα τόνισε πως η ευελιξία είναι σημαντικός παράγοντας καθώς η διεθνής κοινότητα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την εξέλιξη της πανδημίας.

Την ίδια ώρα το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της νέας γρίπης σημειώθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ. Πρόκειται για ένα εννιάχρονο αγόρι που πέθανε την Τετάρτη σε ιδιωτική κλινική από "σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα", όμως αργά χθες το βράδυ εξειδικευμένο εργαστήριο επιβεβαίωσε πως ο θάνατός του προκλήθηκε από τον ιό της γρίπης των χοίρων. Οι αρχές του Σαλβαδόρ έχουν επιβεβαιώσει 277 κρούσματα της νόσου στη χώρα και 178 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Παράλληλα η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα συνεδριάσει σε ανώτατο επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ετοιμάσει την αντίδρασή της σε μια ενδεχόμενη επιδείνωση της πανδημίας της νέας γρίπης το φθινόπωρο ή και νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι υπουργοί Υγείας, Καθλίν Σιμπέλιους, Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο και Παιδείας Άρνι Ντάνκαν, θα συναντηθούν στις 9 Ιουλίου στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μπιθέσντα, κοντά στην Ουάσινγκτον.

Οι επιστήμονες και οι ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας προβλέπουν ότι οι επιπτώσεις από τον ιό Α (Η1Ν1) της νέας γρίπης μπορεί να είναι χειρότερες το φθινόπωρο ή ακόμη και νωρίτερα, όταν ανοίξουν τα σχολεία.

Σκοπός της συνόδου είναι να συγκεντρωθούν οι αρμόδιοι σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, οι εκπαιδευτικοί και οι ειδικοί σε θέματα υγείας για να συντονίσουν τα σχέδιά τους ενάντια στην πανδημία, να μοιραστούν όσα έχουν μάθει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να συζητήσουν τις προτεραιότητές τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου