Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Το δημόσιο πωλεί επιπλέον 15% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom

Σχέδιο – έκπληξη για πώληση νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom οριστικοποιεί η κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες θα λάβει «σάρκα και οστά» αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει την πώληση επιπλέον ποσοστού 15% του μετοχικού κεφαλαίου σε «δόσεις», με στόχο έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους αλλά παράλληλα θα μειώσουν τη συμμετοχή του δημοσίου στον άλλοτε κρατικό Οργανισμό τηλεπικοινωνιών σε ποσοστό 10%.

Παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις προβλέπονταν από τη στρατηγική συμφωνία του Δημοσίου με την Deutsche Telekom, δεν περιλαμβάνονταν ούτε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Προϋπολογισμού που είχε καταρτίσει πέρυσι ο Γιώργος Αλογοσκούφης, αλλά ούτε και στην ατζέντα που έθεσε για τις αποκρατικοποιήσεις ο διάδοχός του Γιάννης Παπαθανασίου.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σε πρώτη φάση προτείνεται η διάθεση ποσοστού 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom στην τιμή των 27,5 ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως προβλέπεται άλλωστε με προαιρετικό όρο στην αρχική συμφωνία των δύο μετόχων, για την οποία ωστόσο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Γερμανών. Από την κίνηση αυτή το Δημόσιο θα εισπράξει περίπου 680 εκατ. ευρώ. Η πώληση του συγκεκριμένου ποσοστού θα πρέπει να ολοκληρωθεί απαραίτητα μέχρι και τον Οκτώβριο αφού μετά -πάντα βάσει της συμφωνίας- αλλάζει το συμβατικό τίμημα και τα έσοδα θα είναι περίπου 350-360 εκατ. ευρώ.

Καθώς η συγκεκριμένη μείωση του ποσοστού του ελληνικού δημοσίου προβλεπόταν στη συμφωνία μετόχων βάσει της οποίας ο γερμανικός κολοσσός απέκτησε το 25% του Οργανισμού αλλά και το management, ήταν περίπου βέβαιο ότι το Δημόσιο θα προχωρούσε σ’ αυτό το βήμα. Οι ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που επικρατούν όμως στην ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση των Ευρωπαίων εταίρων για τη μείωση του χρέους, φαίνεται ότι ήταν οι καταλύτες που οδήγησαν στην εισήγηση για να προχωρήσει η Κυβέρνηση στο επόμενο βήμα, την εκχώρηση δηλαδή επιπλέον ποσοστού.

Το επόμενο βήμα προβλέπει την πώληση ενός επιπλέον ποσοστού 10% που πάντα βάσει της συμφωνίας μετόχων θα διαμορφωθεί στη μέση τιμή διαπραγμάτευσης των τελευταίων 20 ημερών (από την ημερομηνία συμφωνίας) συν ένα υπερτίμημα 20% ανά μετοχή. Το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει άλλα 700 εκατ. ευρώ ως έσοδα ενώ το χρονικό περιθώριο που προβλέπεται για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης λήγει το 2011. Ωστόσο λόγω των έκτακτων αναγκών για την αντιμετώπιση του χρέους, ο κ. Παπαθανασίου δέχεται εισηγήσεις να επισπεύσει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Μάλιστα δεν αποκλείεται να την ολοκληρώσει αμέσως μετά την πώληση του πρώτου 5%, δηλαδή μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου.

Αν το οικονομικό επιτελείο αποδεχθεί τις εισηγήσεις και προχωρήσει σε συμφωνία με τους Γερμανούς, το ποσοστό του δημοσίου θα μειωθεί σε 10%. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει φυσικά επιπτώσεις και στο δικαίωμα άσκησης βέτο για συγκεκριμένα θέματα που διατηρεί το δημόσιο ενώ καταργείται στην πράξη όλη η επιχειρηματολογία περί εταιρείας εθνικής σημασίας που είχε διαμορφώσει τη στρατηγική της Κυβέρνησης σε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Πληροφορίες που προέρχονται από κύκλους της κυβέρνησης, αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά εξετάζει με θετική διάθεση την αύξηση της συμμετοχής της στον ΟΤΕ. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είχαν προηγηθεί από την αρχή του χρόνου διαδοχικές ερωτήσεις της D.T. για την εφαρμογή των επόμενων όρων της συμφωνίας.

Η σημαντική αυτή αλλαγή στη μετοχική σύνθεση του οργανισμού, ενδεχομένως να σηματοδοτήσει και την απαρχή μιας σειράς αλλαγών σε διάφορα επίπεδα του Οργανισμού και των θυγατρικών του που προς το παρόν πραγματοποιούνται με ήπιους ρυθμούς, σύμφωνα με τη στρατηγική που εξαρχής είχε χαράξει ο γερμανικός κολοσσός.

Μέχρι τότε άλλωστε αναμένεται να έχει προχωρήσει και η δεύτερη φάση της εθελουσίας εξόδου εργαζομένων από τον ΟΤΕ, περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων και φυσικά το κόστος μισθοδοσίας. Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα ήδη έχει πει ο ισχυρός άνδρας του Οργανισμού, Παναγής Βουρλούμης, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν μέχρι τα τέλη του μήνα και ο στόχος είναι να πραγματοποιηθεί στοχευμένη εθελουσία έξοδος έως 3.000 εργαζομένων.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι αφενός η μείωση της μισθοδοσίας στον Οργανισμό από περίπου 30% των συνολικών εσόδων σε 20% καθώς και η αλλαγή στελεχών που βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις και δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, με νέα στελέχη. Οι εξελίξεις αυτές είναι προφανές ότι καθιστούν ακόμη ελκυστικότερο τον ΟΤΕ στα μάτια των Γερμανών και διευκολύνουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Το μονό γκρίζο σημείο στα σχέδια της κυβέρνησης θα μπορούσε να αποδειχθεί η εμπλοκή της Κομισιόν που ήδη έχει θέσει την αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο μικροσκόπιό της. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει μέχρι τις 14 Ιουνίου στην προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε ο αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς επίτροπος Τσ. Μακρίβι. Στην επιστολή του ο κοινοτικός επίτροπος σημείωνε ότι δεν μπορούν ο ΟΤΕ και η Deutsche Telekom που κατέχουν το 50% του ΟΤΕ συν δύο μετοχές, να έχουν πλήρη εκπροσώπηση στο 11μελές Δ.Σ., ενώ η άλλη πλευρά (οι μικρομέτοχοι που διατηρούν το 50% μείον δύο μετοχές) να μην εκπροσωπείται.

Ωστόσο το θέμα θεωρείται μείζον και πιθανότατα θα βρεθεί φόρμουλα για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του επιτρόπου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου