Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Ευρωβουλευτής: Η «καλύτερη δουλειά στον κόσμο;»

Συστηματική κατάχρηση των κοινοβουλευτικών προνομίων από τους ευρωβουλευτές, που τους επιτρέπει να καταχρώνται περισσότερο από ένα εκατ. λίρες σε μία μόνο πενταετή θητεία, έχει αποκαλύψει απόρρητη εσωτερική έκθεση, η οποία διέρρευσε ωστόσο στον Τύπο.

Η εμπιστευτική έκθεση του τομέα οικονομικού ελέγχου του ευρωκοινοβουλίου, που αποσιωπήθηκε ωστόσο από την ίδια τη Βουλή των Βρυξελλών, αποκαλύπτει τις απάτες που χρησιμοποιούν οι ευρωβουλευτές για να σφετεριστούν επιδόματα που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους.

Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι κάποιοι ισχυρίζονταν ότι πλήρωναν βοηθούς, για τους οποίους όμως δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει την ύπαρξή τους, και τους έδιναν μάλιστα μπόνους που ξεπερνούσαν τους ετήσιους μισθούς τους.

Τον περασμένο Ιανουάριο διενεργήθηκε έρευνα για τις καταχρήσεις επιδομάτων που προορίζονταν για τη πρόσληψη προσωπικού, και τελικά κατέληγαν να κατατίθενται από τους ευρωβουλευτές σε μέλη των οικογενειών τους, τα αποτελέσματα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν στην εσωτερική έκθεση.

Η έρευνα βασίστηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 167 πληρωμών – από ένα σύνολο 4.686- που είχαν γίνει από τον Οκτώβριο του 2004. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι ο συντάκτης της έκθεσης και τον επικεφαλής του εσωτερικού οικονομικού ελέγχου της Βουλής, Robert Galvin, στηρίχθηκε μόνο σε ένα μικρό κομμάτι των πρακτικών διαφθοράς που ακολουθούν τα 785 μέλη του κοινοβουλίου των 27 εθνών.


Οι αποκαλύψεις της έκθεσης

Η έκθεση στην πραγματικότητα δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, ωστόσο ένα αντίγραφο της έφτασε στα χέρια των Sunday Times. Η εφημερίδα αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της ότι κάποιοι ευρωβουλευτές:

-Έχουν πραγματοποιήσει πληρωμές σε «βοηθούς» τους που δεν είναι διαπιστευμένοι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενώ έχουν καταθέσει χρήματα και σε εταιρίες των οποίων οι λογαριασμοί δεν παρουσίαζαν καμία δραστηριότητα προηγουμένως.
-Έχουν καταθέσει σε βοηθούς τους μπόνους που είναι 19 φορές μεγαλύτερα από τον μηνιαίο μισθό τους.
-Έχουν καταθέσει χρήματα σε ένα κέντρο περίθαλψης γιατί υποτίθεται τους προσέφερε γραμματειακή υποστήριξη, ο διευθυντής του οποίου τυγχάνει να είναι πολιτικός που ανήκε στο κόμμα των ευρωβουλευτών.
-Έχουν πραγματοποιήσει πληρωμές απευθείας στα ταμεία πολιτικών κομμάτων.

Ακόμα, κάποιοι βοηθοί διπλασίασαν τα χρήματά τους αποταμιεύοντας τις αποπληρωμές των εξερχόμενων ευρωβουλευτών και ταυτόχρονα λαμβάνοντας μισθούς από τους καινούριους. Ενώ, ένας από τους ευρωβουλευτές παραδέχτηκε
ότι έδωσε ολόκληρο το επίδομα που προορίζεται για την πρόσληψη βοηθών και ανέρχεται σε 182.000 λίρες, σε ένα και μόνο άτομο και υπάρχουν υποψίες ότι ήταν συγγενικό του πρόσωπο.

Οι παραπάνω αποκαλύψεις γίνονται τη στιγμή που αρκετοί ευρωβουλευτές περιμένουν αύξηση των μισθών τους το καλοκαίρι, καθώς θα εφαρμοστεί ένας κανονισμός που προβλέπει εξισορόπηση των αποδοχών ανάμεσα στους ευρωβουλευτές των κρατών. Οι Βρετανοί, για παράδειγμα, μπορεί να δουν τους μισθούς τους μέχρι και να διπλασιάζονται.


Εναλλακτικοί τρόποι για επιπλεόν απολαβές

Εκτός όμως από την απόρρητη έκθεση, μια εθελοντική οργάνωση στη Βρετανία, η Συμμαχία των Φορολογουμένων, αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι ευρωβουλευτές να «τσεπώσουν» περισσότερο από ένα εκατ. λίρες σε μια πενταετή θητεία, από την εκμετάλλευση διαφορετικών επιδομάτων.

Αρχικά, σε μια περίοδο της ευρωβουλής, οι βουλευτές μπορούν να αποταμιεύσουν περίπου 450.000 λίρες από επιδόματα προσωπικού, ακόμα και αν στην πραγματικότητα απασχολούν πλήρως αρκετά άτομα.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές παίρνουν επίδομα εκτός έδρας 257 λίρες τη μέρα αλλά διαμένουν σε φτηνά καταλύματα, μπορούν επίσης να συγκεντρώσουν περίπου 105.000 λίρες από αυτή τη πηγή μέσα σε 5 χρόνια. Μέχρι και 217.800 λίρες μπορούν να βγάλουν από τα χρήματα που λαμβάνουν ως έξοδα γραφείου, αν ισχυριστούν ότι το γραφείο τους στεγάζεται στο σπίτι τους.

Ακόμα, το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να παρέχουν αποδείξεις για να δικαιολογήσουν τα ταξιδιωτικά τους έξοδα, σημαίνει ότι μπορούν να λαμβάνουν ένα αφορολόγητο κέρδος 54.000 λιρών ενώ δε στερούνται τα συχνά ταξίδια μεταξύ της χώρας τους και των Βρυξελλών.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές έχουν έναν τελικό μισθό συνταξιοδοτικής κάλυψης, ο οποίος ανέρχεται σε 350.000 λίρες για μία πλήρη κοινοβουλευτική θητεία. Καταλήγουμε, λοιπόν, σε ένα τελικό ποσό 1.176.800 λιρών, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό ο πραγματικός μισθός τους.

Πηγή: The Sunday Times




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου