Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Εργοστάσιο Χωρίς Αφεντικό


Το εργοστάσιο κεραμεικών του Luigi Zanon, ιδρύθηκε το 1980 στη Αργεντινή. Κατά τη μεγάλη οικονομική κρίση της χώρας όμως, το 2001, αποφασίζει να κλείσει. Οι εργάτες μη θέλοντας να χάσουν τη δουλειά τους καταλαμβάνουν το εργοστάσιο και ξεκινούν την αυτοδιαχείρισή του. Παρακολουθείστε το ντοκιμαντέρ για την Zanon, ή όπως αποκαλείται σήμερα, FaSinPat, δηλαδή «εργοστάσιο χωρίς αφεντικά».
Το εργοστάσιο χτίστηκε σε δημόσια γη και με δημόσια κονδύλια. Το 2001 όταν αποφασίζεται το κλείσιμό του, οι εργάτες βρίσκονταν ήδη με πολλούς μισθούς απλήρωτους.
Η κατάληψη του εργοστασίου έγινε χωρίς αντίσταση από τον πρώην ιδιοκτήτη
και έτσι ξεκίνησε η αυτοδιαχείριση χωρίς προϊσταμένους και managers, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά, σε εργατικά συμβούλια.

Ένα τολμηρό πείραμα που επιχειρήθηκε μέσα από την απόγνωση των εργατών, καταλήγει επιτυχές. Ένα χρόνο αργότερα η Αργεντινή βγαίνει από την κρίση και το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο. Όμως ο παλιός ιδιοκτήτης, Luigi Zanon, προσπαθεί να το ανακτήσει, με νόμιμους και παράνομους τρόπους.



6 σχόλια:

  1. Ένα παρόμοιο εγχείρημα παραλίγο να γίνει και στην Ελλάδα πριν 2 μηνες στο εργοστάσιο Φάρος (χαρτικά, σχολικα τετραδια κλπ) στον Αλιμο νομιζω!!!!! Οι εργαζόμενοι εκαναν καταληψη αφου ο ιδιοκτητης-αφεντικο εμεινε εκπτωτος!!!! Ωστόσο δυστυχως οι συνθηκες ηταν διαφορετικες σε σχεση με την Αργεντινη και αυτο δεν επιτευχθη!!!!

    9 Μαη 2009 Καλαμάτα δρωμενα για τα γεγονοτα των μυλων του 34!!!!

    Χαραλαμπε θα σε επισκεπτομαι!!!!

    Α (ΑΛΦΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Χαμαιλέοντα: Για να είμαι ειλικρινής σε περίμενα...έχουμε πολλά να πούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Χαμαιλέοντα: Φίλε μου πρέπει οι εργαζόμενοι να καταλάβουν την δύναμη τους, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους και να προχωρούν στην ανάληψη και λειτουργία των επιχειρήσεων που κλείνουν. Πιστεύω ότι το εργατικό κίνημα πρέπει, στις συνθήκες που ζούμε να προσανατολιστεί σε αυτή την κατεύθυνση.
    Πρέπει να επανέλθει η βασική στόχευση για να περάσουν ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΥ ΕΡΓΑΤΕΣ γιατί αυτά τα μέσα παραγωγής είναι το μέσον επιβίωσης και όχι πλουτισμού των αστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα!!!!! Αλλα ολα αυτα να γινουν κατω απο τα πλαισια της αυτοοργανωσης και της αλληλεγγυης μεταξυ των εργατων και οσο το δυνατον περισσοτερο αντιιεραρχικα!!! Κι εγω αυτος πιστευω πως ειναι ο δρομος οπως εχει γινει πολλες φορες στην ιστορια!!!! Οσον αφορα τους αγροτες....το καλυτερο θα ηταν η κολλεκτιβοποιηση της γης!!!! Κατι ωστοσο που πετυχαινεται πολυ δυσκολα!!!!

    A (ΑΛΦΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι αγρότες με τις μικροϊδιοκτησίες τους σιγά σιγά καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν, εύκολα ή δύσκολα θα καταλάβουν ότι η αυτοοργάνωση και η συνεργασία τους είναι ο μόνος τρόπος για αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή