Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Αναπτυξιακές, το κλεδί ανάπτυξης της υπαίθρου

Πολύτιμο εργαλείο πρέπει να αποτελέσουν οι αναπτυξιακές εταιρείες, τις οποίες συγκρότησε η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού, διατηρώντας το ρόλο τους αλλά και ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση τους, αξιοποιώντας τον πλούτο της τεχνογνωσίας που διαθέτουν, την υφιστάμενη δομή και συγκρότησή τους, και τα «εμπειροπόλεμα» στελέχη τους, τα απολύτως εξοικειωμένα στη λογική των Κοινοτικών προγραμμάτων, ώστε να συμβάλλουν στην αξιοποίηση, τόσο του ΕΣΠΑ, όσο και του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», που προτίθεται να υλοποιήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη νέα προγραμματική περίοδο 2007-13 στην ελληνική ύπαιθρο.
Στο κεντρικό αυτό συμπέρασμα κατέληξαν οι εκπρόσωποι των νομαρχιών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Λάρισα, απ’ όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο διεξαγωγής ημερίδας, που έφερε το γενικό τίτλο «Η συμβολή των Αναπτυξιακών Εταιρειών στην προώθηση των στόχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η νέα προοπτική στα πλαίσια του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013».

«Είτε ως ενδιάμεσοι φορείς στο πλαίσιο υλοποίησης των ολοκληρωμένων προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ, είτε ως τελικοί δικαιούχοι της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader+, οι Αναπτυξιακές Εταιρίες της Θεσσαλίας στο σύνολό τους είχαν ενεργό συμμετοχή στην υλοποίηση πολύ σημαντικών έργων στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ», ήταν η διαπίστωση που εξέφρασε στο χαιρετισμό του ο γ. γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας, υπογραμμίζοντας: «Αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους και κατά την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, ώστε οι δομές αυτές να συνεχίσουν να είναι χρήσιμες, να παράγουν έργο και να προσφέρουν από το πλούσιο δυναμικό που διαθέτουν, στην ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην περιφερειακή ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός θύμισε ότι «στο νομό μας, ο πρόγονος της σημερινής Α.Ε.ΝΟ.Λ, η Αναπτυξιακή Ελασσόνας - Κισσάβου, είχε καθοριστική συμβολή στην υλοποίηση των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών Leader και στην υλοποίηση των δύο Ο.Π.Α.Α.Χ. . Μέσα από τα προγράμματα αυτά, δημιουργήθηκαν μικρές καινούριες επιχειρήσεις που άλλαξαν την μορφή των οικισμών στους οποίους απευθύνονταν και συγκράτησαν, στο μέτρο του δυνατού, την πληθυσμιακή «αιμορραγία» προς τα αστικά κέντρα. Στη νέα προγραμματική περίοδο ήδη καταθέσαμε πρόταση τροποποιώντας την περιοχή παρέμβασης που περιλαμβάνει πλέον και τους πεδινούς οικισμούς του νομού. Οικισμούς αγροτικούς στους οποίους θα πρέπει να διαχυθεί η ευεργετική επίδραση των Προγραμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Και προέτρεψε τους αρμοδίους του υπουργείου: «Έχετε στη διάθεσή σας, μαζί με τις Δομές Στήριξης των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, σχεδόν 50 ετοιμοπόλεμους και «μπαρουτοκαπνισμένους» Αναπτυξιακούς Φορείς, διεσπαρμένους σ’ όλη την Ελλάδα, πραγματικά «θησαυροφυλάκια γνώσης και εμπειρίας», που προσδοκούν, έχοντας όλη τη διάθεση, να συνδράμουν στη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δώστε τους ρόλο και δοκιμάστε τους για μία ακόμη φορά. Θα ήταν μέγιστο λάθος, για την έγκυρη και έγκαιρη υλοποίηση του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», να προσπαθούμε να ξαναανακαλύψουμε τον τροχό, όταν, σε κάθε Νομό σχεδόν, υπάρχει, ήδη με αναμμένες μηχανές, από μια ντιζελάμαξα ταχείας κυκλοφορίας». Με την ευκαιρία, ο κ. Κατσαρός πρότεινε στους εκπροσώπους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Leader την υποψηφιότητα της Α.Ε.ΝΟ.Λ Α.Ε. για τη διοργάνωση της 1ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Leader καθώς και της 1ης Συνόδου του καινούριου Leader στον Νομό Λάρισας.

Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν επίσης ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος κ. Δημ. Δράκος, νομάρχης Μεσσηνίας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αναπτυξιακών Εταιριών και νομάρχης Δράμας κ. Κ. Ευμοιρίδης ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κων Θεσσαλός. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις που παρουσίασαν οι: Γιώργος Αμανατίδης, πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου LEADER+, γενικός διευθυντής ΑΝΚΟ, Βύρων Μπουτίνας, πρόεδρος Δομής Στήριξης Θεσσαλίας, δήμαρχος Καλαμπάκας και Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λάρισας, μαζί με την Ελληνική Ένωση Αναπτυξιακών Εταιριών και τελούσε υπό την αιγίδα της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), ο πρόεδρος της οποίας, Δημήτρης Δράκος, παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Στόχος της ήταν η ανάδειξη του έργου που επιτελούν οι αναπτυξιακές εταιρίες και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της περιφέρειας και της υπαίθρου.

Η ΕΝΑΕ

Σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της ημερίδας, από το προεδρείο της ΕΝΑΕ (Δ. Δράκος πρόεδρος, Λ. Κατσαρός γ. γ. και Κ. Ευμοιρίδης αντιπρόεδρος) αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

-για πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΝΑΕ αποφασίστηκε παρόμοια κινητοποίηση των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων της χώρας. Στη δεδομένη συγκυρία απαιτήθηκαν τα ελάχιστα, η κυβέρνηση αντέδρασε θετικά και η ΕΝΑΕ δεν μπορούσε να κωφεύσει. Δεν εφησυχάζει όμως, επαγρυπνεί και παρότι δεν υπάρχει σχετική ένδειξη, αν τυχόν δεν εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις ο αγώνας θα συνεχισθεί.

-η παράταξη του κ. Μίχα κινήθηκε διχαστικά. Η μειοψηφία έχει το δικαίωμα της διαφορετικής προσέγγισης ακόμη και της υπερβολής, όχι όμως και να λειτουργεί διασπαστικά. Και μάλιστα να προαναγγέλλει την απόφασή της, λειτουργώντας κομματικά, πριν ακόμη συνεδριάσει το Δ. Σ. της ΕΝΑΕ- όπως έπραξε ο κ. Μίχας, ο οποίος μάλιστα στη συνάντηση νωρίτερα στο υπουργείο είχε συμφωνήσει επαινώντας τον υπουργό.

-ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης έχει τη δική του προσέγγιση και κινείται με το γνωστό πανελληνίως δικό του τρόπο διεκδίκησης. Άλλωστε έχει ξανακλείσει τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης μόνος του. Δήλωσε ότι δεν ταυτίζεται με τον κ. Μίχα ενώ η κ. Τζέκη αντινομάρχης Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ. Σ. της ΕΝΑΕ συμπαρατάχθηκε με την πλειοψηφία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου