Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Περικοπή ωρών εργασίας προς αποφυγή απολύσεων, προτείνει η Ε.Ε.

Σε συμφωνία για περικοπή ωρών εργασίας προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πράγα. Για την αναπλήρωση του εισοδήματος που θα προκύψει από τη μείωση ωραρίου των εργαζομένων, η Σύνοδος προτείνει την ένταξή τους σε σε προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι η σημαντικότερη επίπτωση αυτής της κρίσης για την Ευρώπη είναι η ανεργία, αφού μέσα στο 2010 αναμένεται να αγγίζει το 10,9%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 26 εκατομμύρια άνεργων Ευρωπαίων πολιτών. «Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την πρόκληση ανεργίας εξαιτίας αυτής της κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη μείωσης του λειτουργικού κόστους, με επενδύσεις στην έρευνα και υποδομή, περικόπτοντας τις διαχειριστικές δαπάνες. «Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στους ανθρώπους και στα μέσα συντήρησής τους», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση Βλαντιμίρ Σπίντλα.

Η Σύνοδος επιβεβαίωσε την αδυναμία της ΕΕ να υιοθετήσει μια κοινή γραμμή στα θέματα κοινωνικής πολιτικής. «Είμαστε σύμφωνοι για τους στόχους, αλλά διαφωνούμε στα μέσα για την επίτευξή τους», τόνισε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ.

Τα συνδικάτα δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τις προτάσεις της Πράγας, προαναγγέλλοντας θερμή απάντηση με την πραγματοποίηση τριών πανευρωπαϊκών διαδηλώσεων την ερχόμενη εβδομάδα. «Οι προτάσεις είναι πολύ γενικές. Δεν συνυπογράψαμε αυτά τα συμπεράσματα», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων (CΕS),Τζον Μονκς, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει μια σθεναρή απάντηση στην κρίση.

Τα δέκα μέτρα που αποφάσισε η Σύνοδος θα αποτελέσουν τη βάση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών που θα πραγματοποιηθεί 18 και 19 Ιουνίου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Καθημερινή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου