Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Χαμός με την καπνο-απαγόρευση!

Κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των καταστηματαρχών, που βλέπουν όπως ο διάβολος το λιβάνι τα αντικαπνιστικά μέτρα, αλλά και χωρίς τον απαραίτητο μηχανισμό ελέγχου, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να κόψει τον βήχα του καπνού στους Ελληνες.
Σε λιγότερο από δύο μήνες οι καπνιστές πρέπει να αναζητήσουν πρόσφορους εξωτερικούς χώρους ή απλώς το σπίτι τους, αφού μόνο εκεί κατά το πλείστον θα μπορούν ανενόχλητοι να φουμάρουν.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και ο Δ. Αβραμόπουλος δηλώνει πως «δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από τις διατάξεις» έστω και αν, όπως λέει για να μην έχει και άλλους ορκισμένους εχθρούς, «σύμμαχοί μας στην εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να είναι όσοι θέλουν να κόψουν το τσιγάρο».

Το τελευταίο διάστημα πάντως οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης και καφετεριών στέλνουν τη μία επιστολή μετά την άλλη στον υπουργό Υγείας τονίζοντας πως πρόκειται για τη χειρότερη συγκυρία για την υιοθέτηση αυστηρών αντικαπνιστικών διατάξεων, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, που ούτως ή άλλως έχει επιφέρει δραματική μείωση στο πελατολόγιό τους. Επικαλούνται μάλιστα τους 100.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κ.λπ.) οι θέσεις των οποίων θα κινδυνεύσουν εάν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα. Ηδη τα περισσότερα νυχτερινά κέντρα λειτουργούν πλέον τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Χώροι καπνιστών

Οι πιέσεις αυτές φαίνεται πάντως πως δεν αφήνουν αδιάφορο το επιτελείο του υπουργείου Υγείας, που επεξεργάζεται διευκινριστικές αποφάσεις για τη δημιουργία χώρων καπνιζόντων εντός των κέντρων διασκέδασης.

Οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να εκδοθούν μέσα στο Μάιο και θα περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τις προδιαγραφές των χώρων όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα. Ο προβληματισμός πάντως των επιχειρηματιών σχετίζεται με το αν θα προλάβουν να διαμορφώσουν τους ειδικούς χώρους.

Σύμφωνα, πάντως, με το νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, τυχεροί είναι οι ιδιοκτήτες των μικρών καταστημάτων έως 70 τ.μ. οι οποίοι μπορούν απλά να επιλέξουν και να δηλώσουν στη Νομαρχία αν η επιχείρησή τους θα απευθύνεται σε λάτρεις του τσιγάρου ή σε φανατικούς αντικαπνιστές.

*Ομως, παρά τα φιλόδοξα σχέδια του Δ. Αβραμόπουλου, οι καταστηματάρχες μπορούν μάλλον να αντιμετωπίζουν με μια... χαλαρότητα το όλο θέμα αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μηχανισμός για να ελέγχει την αγορά και να επιβάλει πρόστιμα.

Ελλειψη ελεγκτών

Στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα τμήμα με 25 μόνο άτομα τα οποία υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη τη χώρα για το θέμα του καπνίσματος. Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι στον έλεγχο θα εμπλακούν πολλοί φορείς, όπως το υπουργείο Ανάπτυξης (θα ελέγχει τον τρόπο πώλησης προϊόντων καπνού), ο ΕΦΕΤ, οι επόπτες δημόσιας υγείας των νομαρχιών και υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Το έργο όλων των υπηρεσιών θα συντονίζει η νέα Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για το Κάπνισμα που συστήθηκε πριν από λίγες ημέρες και ονομάσθηκε συμβολικά «Σπύρος Δοξιάδης-Γιώργος Γεννηματάς». Επικεφαλής της ορίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παν. Μπεχράκης.

*Οι νομαρχίες πάντως που θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος δεν φαίνεται να μπορούν να αντεπεξέλθουν, εξαιτίας του περιορισμένου προσωπικού. Οπως λέει ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός «θέλω να ξεκαθαρίσω από τώρα ότι οι έλεγχοι της νομαρχίας θα είναι περιορισμένοι, δηλαδή δειγματοληπτικοί, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό. Οταν σήμερα η Νομαρχία Αθηνών διαθέτει 135 επόπτες υγείας οι οποίοι θα πρέπει να ελέγξουν περισσότερους από 130.000 φορείς (καταστήματα, κέντρα συνάθροισης κ.λπ.) τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος. Από το 2003 φωνάζω για την έλλειψη προσωπικού, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν ακούει ή κάνει πως δεν ακούει. Από τις 3.650 θέσεις που προβλέπονται στον οργανισμό έχουν καλυφθεί μόνο οι 1.450».

*Σχέδια λοιπόν επί σχεδίων με την 1η Ιουλίου να είναι κοντά και με εδραιωμένη την πεποίθηση ότι «εδώ είναι Ελλάδα».Το υπουργείο έχει ξεκινήσει από την περασμένη Τρίτη και επισήμως την αντικαπνιστική εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο».

*Πρόκειται, πάντως, για ένα μεγάλο στοίχημα με άγνωστη έκβαση. Το κέρδος; Οι 20.000 ζωές που -σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας- χάνονται ετησίως εξαιτίας του καπνίσματος στη χώρα μας (800 είναι οι παθητικοί καπνιστές).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου