Νέα έκθεση του ΟΟΣΑ που τιτλοφορείται «Φορολογώντας τους μισθούς» αποκαλύπτει πως η φορολογική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση την τελευταία πενταετία, απέβη ολέθρια για τη μέση ελληνική οικογένεια. Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΔΝΤ μεταβαίνει σήμερα στην Ελλάδα επιχειρώντας την πλήρη απογραφή της ελληνικής οικονομίας.«Φορολογώντας τους μισθούς»
Η φορολογική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση την πενταετία 2004- 2008, επιβάρυνε τη μέση ελληνική οικογένεια κατά 50%, ενώ όσον αφορά τους χαμηλόμισθους, οι φόροι όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αντιθέτως τετραπλασιάστηκαν (!), σύμφωνα με τη νέα έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις της αύξησης των έμμεσων φόρων στα εισοδήματα των Ελλήνων.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο δείκτη ανισότητας στην Ευρώπη, ερχόμενη δεύτερη στη φτώχεια.
Κλιμάκιο του ΔΝΤ σήμερα στην Ελλάδα
Την πλήρη απογραφή της ελληνικής οικονομίας θα επιχειρήσει το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέπτεται σήμερα, Τετάρτη, την Ελλάδα. Ο έλεγχος των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ θα επικεντρωθεί στα δημόσια οικονομικά που παρουσιάζουν αρνητική εικόνα στο πρώτο τρίμηνο του 2009, μετά τις τεράστιες αποκλίσεις του 2008 και με τις προοπτικές για τη συνέχεια να είναι δυσοίωνες.
Από τις αρχές Απριλίου, το ΔΝΤ έχει αποστείλει πολυσέλιδο ερωτηματολόγιο στις ελληνικές αρχές, βάσει του οποίου αμφισβητεί έντονα τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομίας για την ελληνική οικονομία, λόγω των επανειλημμένων αναθεωρήσεων. Για τον λόγο αυτό, ζητάει από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, όχι απλώς να δώσουν τις προβλέψεις τους για φέτος και τα επόμενα χρόνια, αλλά και την πορεία των στοιχείων της οικονομίας, ξεκινώντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και από το 1995.
Σε αυτά τα πλαίσια, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας αναμένονται χειρότερες από τις αρχικές καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θεωρεί ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1% αντί 0,2%, ενώ και του χρόνου θα συνεχίσει να έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.
Αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία, το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες» και γι’ αυτό ζητά λεπτομερείς πίνακες με όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη από το 1995 έως το 2008, καθώς και τις προβλέψεις για την περίοδο 2009-2011. Επίσης, επιθυμεί αναλυτική περιγραφή των προσωρινών μέτρων σε δαπάνες και έσοδα για το 2007, το 2008 και το 2009. Για την περίοδο 1995-2009 ζητάει να ενημερωθεί για τις κοινωνικές δαπάνες και την εξέλιξη των μισθών καθώς θεωρεί ότι ο τρόπος καθορισμού των φετινών μισθών με βάση τον πληθωρισμό, είναι παράλογος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί κριτική για τα προσωρινά εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης, ζητώντας να μάθει για την ελαστικότητα των εσόδων ως προς το ΑΕΠ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα προσωρινά έσοδα και ταυτόχρονα καλεί το υπουργείο Οικονομίας να εξηγήσει τη μεθοδολογία των εκτιμήσεών του. Μάλιστα, ζητάει από το υπουργείο να «διευκρινίσει» τις εκτιμήσεις του για την αύξηση των φορολογικών εσόδων του 2009, ενώ ένα άλλο σημείο στο οποίο διατυπώνονται αμφιβολίες είναι στο κομμάτι των προσαρμογών ελλείμματος - χρέους, με το ΔΝΤ να αναφέρει ότι ξαφνικά μειώνονται σημαντικά στη διετία 2010 - 2011.
Όσον αφορά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι είναι ανεπαρκής, ενώ ζητάει από τις ελληνικές αρχές να «εξηγήσουν γιατί το ισοζύγιο των ασφαλιστικών Ταμείων είναι ουσιαστικά θετικό στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ είναι αρνητικό σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ». Στο σκέλος της αγοράς εργασίας, το ΔΝΤ διατυπώνει τις αμφιβολίες του για την εξέλιξη των μισθών και κάνει ειδική αναφορά στη «μαύρη εργασία» και το μέγεθός της.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Μιράντα Ξαφά «η Ελλάδα δεν έχει πολλές δυνατότητες αποτελεσματικής πολιτικής εξόδου από την κρίση», καθώς όταν είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όχι μόνο δεν μπόρεσε να μειώσει το χρέος και το δημόσιο έλλειμμα αλλά αντίθετα τα αύξησε.
Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα συναντηθεί αύριο με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ και το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ).
Πηγή: Ναυτεμπορική, Σκάι, Καθημερινή, Τα Νέα
Τύραννος η πλειοψηφία, η μειοψηφία ή η Νέα Δημοκρατία;
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου