Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Επανίδρυση πολιτικού συστήματος ζητεί ο ΣΕΒ

AΞIOΠIΣTO πολιτικό σύστημα, που θα ανταποκρίνεται στον καθοδηγητικό του ρόλο, θα δίνει λύσεις στα προβλήματα και δεν θα αρκείται στην παθητική εκπροσώπηση της κοινωνίας ζήτησε ο επιχειρηματικός κόσμος διά του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση που Συνδέσμου.Εξαπολύοντας κατά μέτωπο επίθεση στο πολιτικό σύστημα, ο κ. Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για «το κομματικοποιημένο κράτος, που κατέληξε να κρατικοποιήσει τα κόμματα» και για τη δημοκρατία της μεταπολίτευσης που έχει υποστεί επικίνδυνη διάβρωση, αφού τελεί υπό τη «δικτατορία της μετριοκρατίας».

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι η έξοδος από την κρίση επιβάλλει εθνική συνεννόηση, υπεύθυνες προτάσεις και όχι γενικότητες και θεωρίες. Χαρακτήρισε εύκολη την τακτική να ζητούν οι επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις γενικά και αόριστα αποφεύγοντας τις όποιες λεπτομέρειες προκαλούν κοινωνικές εντάσεις, ενώ δεσμεύτηκε για τολμηρές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να περάσει στο δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε πέντε προτεραιότητες του προγράμματός του για την οικονομία.

Μίλησε για τη μεταπολιτευτική δημοκρατία που έχει στομώσει και για την κοινωνία που αντιμετωπίζει την πολιτική και τους πολιτικούς με δυσπιστία και κυνισμό, γιατί της τάξανε λαγούς με πετραχήλια που αποδείχθηκαν ακάλυπτα γραμμάτια. Αναφέρθηκε σε βαθιά υστέρηση και δυστοκία του δημόσιου λόγου εκ μέρους των κομμάτων, που περιορίζεται σε συνεχή σκάνδαλα, ατέρμονη εκλογολογία, κομματικό αλληλομηδενισμό και υποσχεσιολογία.

Σφοδρή ήταν και η επίθεση που εξαπέλυσε κατά της δημόσιας διοίκησης, την οποία, μαζί με την υποβαθμισμένη παιδεία και τις πελατειακές σχέσεις, θεωρεί ως τις μεγαλύτερες πληγές της σημερινής Ελλάδας. Oπως είπε χαρακτηριστικά, η δημόσια διοίκηση, σήμερα πιο ισχυρή και πιο οπισθοδρομική παρά ποτέ, αντιμάχεται τον εκσυγχρονισμό και έχει αναδείξει την ημιμάθεια σε προσόν, την αυθαιρεσία σε κανόνα, τη διαφθορά σε κίνητρο και την αδράνεια σε ιδεολογία. «Ζούμε σε ένα κράτος και σε μια κοινωνία ελαστικής συνείδησης όπου η κομματικοποίηση της κοινωνίας και η κρατικοποίηση των κομμάτων αποτελούν ανυπέρβλητη τροχοπέδη στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο».

Ζήτησε εξυγίανση της πολιτικής, ανασυγκρότηση της οικονομίας και υγιέστερες αξίες για την κοινωνία, τονίζοντας ότι τα ψέματα έχουν τελειώσει και έχει έρθει η ώρα της πικρής αφύπνισης από την ψευδαίσθηση της καταναλωτικής ευφορίας και της επιδοτούμενης ευημερίας.

Καταλήγοντας στην απογευματινή του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι η χώρα έχει ανάγκη προγράμματος εθνικής ανασυγκρότησης, ώστε να αποκρατικοποιηθεί η λειτουργία και η ίδια η αντίληψη της κοινωνίας. «Πρέπει», είπε χαρακτηριστικά «να πάψουμε να είμαστε λαός δημοσίων υπαλλήλων και αεριτζήδων και να ξαναγίνουμε ένα έθνος παραγωγών, επιχειρηματιών, δημιουργών».

Ο λαός, είπε χαρακτηριστικά, δεν χρειάζεται νέες υποσχέσεις και νέες φρούδες ελπίδες. Θα πιστέψει όχι όσους του τάζουν, αλλά όποιον του δώσει τη δυνατότητα να δουλέψει δημιουργικά, με βάση συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και τη βεβαιότητα ότι στο τέλος θα ανταμειφθεί πραγματικά και σταθερά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου