Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Τα χειρότερα για την Ελλάδα είναι μπροστά, λέει το ΔΝΤ

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δε θα ακολουθήσει την ίδια πορεία ανάκαμψης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, διατύπωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του. Ειδικότερα, ο διεθνής οργανισμός υποστήριξε ότι, αν και αναμένεται έξοδος της Ευρώπης από την οικονομική κρίση μέχρι το δεύτερο μισό του 2010, χώρες όπως η Ρουμανία και η Ελλάδα θα εμφανίσουν επιδείνωση στους ρυθμούς ανάπτυξής τους. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την Ελλάδα κάνει λόγο για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ στο -0,2% για το 2009, ενώ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωσή του στο -0,6% για το 2010. Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, εκφράζεται η εκτίμηση ότι θα κυμανθεί στο 1,6% το 2009, ενώ το 2010 θα αγγίξει το 2,1%.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ΔΝΤ προβλέπει επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 4% το 2009, ενώ σε ό,τι αφορά τα χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού, εκφράζεται η άποψη ότι οι καταναλωτές θα ανακτήσουν πολύ σύντομα την εμπιστοσύνη τους προς την αγορά.

Από την πλευρά του, ο Μάρεκ Μπέλκα, διευθυντής Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου, υποστήριξε ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης αποτελούν μια πρώτη καλή βάση για την καταπολέμηση των δυσμενών συνεπειών της κρίσης. "Χρειάζονται περισσότερες και πιο γενναίες ρυθμίσεις, προκειμένου να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη στην αγορά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της οικονομικής ανάκαμψης", επισήμανε ο Μπέλκα.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα φτάνει αύριο κλιμάκιο του Ταμείου, για να "εξετάσει" την πορεία της ελληνικής οικονομίας εν όψει της σύνταξης της ετήσιας έκθεσης για την χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έρχεται με την εκτίμηση ότι η ύφεση που θα πλήξει την Ελλάδα θα είναι τελικά μεγαλύτερη φτάνοντας στο -1% περίπου το 2009.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου