Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

«Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση»


Με αυτό το σύνθημα συγκεντρώθηκαν δεκάδες Έλληνες πανεπιστημιακοί, ξεκινώντας μία πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε κυρίως από καθηγητές οικονομίας, κοινωνικής πολιτικής κλπ., οι οποίοι διατυπώνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα. Παρακολουθήστε τι λέει στο tvxs.gr ο Γ. Μηλιός, καθηγητής Πολ. Οικονομίας του ΕΜΠ. Συνέντευξη τύπου δόθηκε την Τετάρτη με πρωτοβουλία δεκάδων καθηγητών παν/μίου, με σκοπό τη συλλογή υπογραφών για να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση των φαινομένων «εργασιακού μεσαίωνα». Με διακήρυξή τους, 72 Έλληνες καθηγητές επισημαίνουν ότι οι μισθοί σήμερα αναλογούν σε αυτών της δεκαετίας του 1980, καθώς επίσης τονίζουν και την ελαστικότητα των θέσεων εργασίας, φαινόμενο που τείνει να γίνει κανόνας τα τελευταία χρόνια.

Η τραγικότητα της κατάστασης είναι πλέον γεγονός, καθώς οι άνεργοι, το 2008, φτάνουν τις 360.000 και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση για αρκετά χρόνια. Επίσης, οι προσωρινά απασχολούμενοι ανέρχονται στις 350.000, 270.000 δουλεύουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, 30.000 με καθεστώς δανεισμού, 70.000 εργαζόμενοι με καθεστώς εργολαβίας και, τέλος, οι ανασφάλιστοι φτάνουν τις 600.000.

Οι καθηγητές σημειώνουν, επιπλέον, ότι οι πραγματικές αμοιβές κυμαίνονται στα επίπεδα του 1984 (!) ενώ το 25% των εργαζομένων λαμβάνει αμοιβές μέχρι 750 ευρώ. Ακόμη, το 14% ανήκει στην κατηγορία των νεόπτωχων και το 21% βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Για να αντεπεξέλθουν στην πραγματικότητα αυτή, 400.000 μισθωτοί καταφεύγουν σε δεύτερη εργασία, σε δανεισμό και συχνά σε συνδυασμό των δυο παραπάνω.

Μερικά σημαντικά μέτρα που προτείνουν οι πανεπιστημιακοί για την αντιμετώπιση της εργασιακής ανασφάλειας και φτώχειας είναι ο αυστηρός έλεγχος των απολύσεων, η κατάργηση των ρυθμίσεων που επιβάλλουν βλαπτικούς όρους στους εργαζομένους και η αναγνώριση και ενίσχυση των δικαιωμάτων των πιο ευέλικτων τμημάτων της μισθωτής εργασίας. Επιπρόσθετα, αναφέρονται στην άμεση κατάργηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο δημόσιο τομέα καθώς και στην αύξηση του ύψους, αλλά και στην επιμήκυνση καταβολής του επιδόματος εργασίας.

Για όσους ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο εγχείρημα: evelixia-stop Νέο παράθυρο

Άρθρο: Αγγελική Αγαθοκλέους
Συνέντευξη: Ελευθερία Αλαβάνου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου