Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

EurovisiOFF vs Eurovision


Με κεντρικό σύνθημα «Μια γιορτή για τη μουσική των πολιτισμών και όχι της κατανάλωσης», για 4η συνεχή χρονιά, η Ανοιχτή Πόλη διοργανώνει την EurovisiOFF. O Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, μέλος της Ανοιχτής Πόλης μιλά στο TVXS για την ιδέα πίσω από τη διοργάνωση της εναλλακτικής αυτής μουσικής γιορτής.
Η EurovisiOFF διοργανώνεται τα τελευταία 4 χρόνια, μία μέρα πριν τον τελικό της Eurovision. Η Ανοιχτή Πόλη, βλέποντας την Eurovision ως ένα πολυδάπανο τηλεοπτικό show που προβάλει την πιο εμπορική εκδοχή της μουσικής κάθε χώρας, με όχι πάντα ιδιαίτερα επιτυχημένες αισθητικές επιλογές, επιδιώκει τη διοργάνωση μιας γιορτής που έχει ως στόχο την ανάδειξη της μουσική των διαφορετικών πολιτισμών που ζουν και αναπτύσσονται στην Αθήνα. Την μουσική των ανεξάρτητων σχημάτων, τις νέες τάσεις, την μουσική των μεταναστών, την μουσική παραγωγή που συχνά μένει «κρυμμένη» από τα φώτα των μέσων ενημέρωσης. Η ΕurovisiOFF αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση στη λογική της ομογενοποίησης και της εμπορευματοποίησης της τέχνης.


«Η ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη δεν χρειάζεται πολυδάπανες φιέστες με χορηγούς και «ονόματα» της νύχτας. Στην Αθήνα παράγεται κι ένας διαφορετικός πολιτισμός από καλλιτέχνες που δημιουργούν πολύ πιο αξιόλογα πράγματα από το πλαστικό και τυποποιημένο life style. Χρειάζεται να δοθεί χώρος έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες, στα υπόγεια μουσικά ρεύματα και τις πρωτοποριακές καλλιτεχνικές αναζητήσεις», δηλώνει η Ανοιχτή Πόλη.Μέσω της EurovisiOFF προτείνεται μια διαφορετική πολιτιστική πολιτική για τον Δήμο Αθηναίων. «O Δήμος Αθηναίων πρέπει να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική έκφραση στο δημόσιο χώρο της πόλης: η πόλη, οι πλατείες, τα πάρκα και οι πεζόδρομοι μπορούν να ζωντανέψουν με υπαίθριες δωρεάν γιορτές που μπορούν να είναι χαμηλού κόστους και υψηλής αισθητικής. Έτσι, ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία, η καλλιτεχνική δημιουργία θα μπορούσαν να γίνουν καθημερινή υπόθεση σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας».

Η EurovisioFF λαμβάνει χώρα, σήμερα Παρασκευή, από τις 19:30 στο παρκάκι δίπλα στο Θησείο. Συμμετέχουν οι :

- Vicky B. & the acoustic troubles
- Γ. Κοντραφούρης Baby Trio
- Imam Baildi soundsystem
- Banda Macamba


Ρεπορτάζ: Ιουλία Κιλέρη
Κάμερα: Λίνα Δαμουλά
Μοντάζ: Βάνια ΠουλοπούλουΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου