Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Το δίλημμα «δημοκρατία και σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» επανέφερε ο Γ.Παπανδρέου

ο κλείσιμο της Βουλής από την κυβέρνηση είχε στόχο την παραγραφή αδικημάτων, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Συμπόσιο των Αθηνών με θέμα «Η σοσιαλδημοκρατία και οι προκλήσεις του μέλλοντος. Ποιό θα είναι το προοδευτικό μοντέλο για την Ευρώπη;».

Ανοίγοντας την ομιλία του, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι στην πολιτική ζωή του τόπου δεν είναι όλα τόσο φωτεινά. «Η κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο της Βουλής με στόχο την παραγραφή αδικημάτων, με τον τρόπο αυτό φάνηκε πώς οι νεοσυντηρητικοί αντιλαμβάνονται τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Η πρόκληση σήμερα για τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης είναι η ποιότητα της Δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και ανακύπτει εύλογο το ερώτημα ποιος κυβερνά τον τόπο, την Ευρώπη, τον πλανήτη.

«Τα τελευταία χρόνια με το νεοσυντηρητισμό και την παγκοσμιοποίηση είχαμε τεράστια συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στους λίγους. Υπήρξε μια εποχή τεράστιων ανισοτήτων και η διαχείριση τεράστιου πλούτου από χρηματοπιστωτικά συστήματα σε πολλές περιπτώσεις αιχμαλώτισε το πολιτικό σύστημα» υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε ότι ο ευρωπαίος πολίτης αισθάνεται περιθωριοποιημένος και είναι ανάγκη η επαναφορά του στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας και η επαναφορά της αγοράς και του κράτους στην υπηρεσία του πολίτη.

«Πρέπει να εγγυηθούμε κοινωνικά δικαιώματα, πρόσβαση στη γνώση, μεγαλύτερη συμμετοχή του πολίτη στην οικονομία, πράσινη
ανάπτυξη, νέες μορφές συμμετοχής του πολίτη στη Δημοκρατία όπως για παράδειγμα μέσα από το Διαδίκτυο», είπε.

Το ερώτημα που ανακύπτει-όπως τόνισε- είναι δημοκρατία και σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα.

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να καταστεί πρότυπο Δημοκρατίας, να εμβαθύνει στους δημοκρατικούς θεσμούς και τη συμμετοχική δημοκρατία.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε εκτενή αναφορά στο τι διακυβεύεται στις ευρωεκλογές και ποιοι είναι οι στόχοι των σοσιαλιστών. Επίσης είπε ότι οι νεοσυντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης αντιμετωπίζουν με αμηχανία τις Ηνωμένες Πολιτείες του Ομπάμα.

«Είναι ευκαιρία να προβληθούν αρχές διεθνούς δικαίου στις ευρωεκλογές, είναι η στιγμή που πολλοί κοιτάζουν προς τη σοσιαλδημοκρατία», δήλωσε ο κ.Παπανδρέου.

Τον κ. Παπανδρέου διαδέχθηκε στο βήμα η Σεγκολέν Ρουαγιάλ η οποία τόνισε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι και οι λαοί δεν εμπιστεύονται την Ευρώπη.

«Χρειάζεται το εγώ να αντικατασταθεί από την αλληλεγγύη. Ζούμε μια πρόκληση. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη οικονομική, πολιτική και οικολογική τάξη.

Οι δεξιές κυβερνήσεις αλλάζουν ένδυση και χωρίς ντροπή χρησιμοποιούν τη γλώσσα της αριστεράς», τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι η κρίση που διερχόμαστε είναι ηθική και πολιτιστική και η κρίση αυτή αποκάλυψε την κοινή μας μοίρα ως Ευρωπαίων. Είναι υποχρέωση της γενιάς μας να οικοδομήσει μια νέα αρμονία χάρη του κοινού μας μέλλοντος.

Η κ. Ρουαγιάλ αναφέρθηκε στα κοινωνικά κινήματα και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι σοσιαλιστές θα ξαναβρούν την ενότητά τους και θα δώσουν νέες αξίες.

Το συμπόσιο των Αθηνών πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής υπό την αιγίδα των εφημερίδων «Το Βήμα» και «El Pais» σε συνεργασία με το «Βήμα ιδεών» και την κίνηση desirs d' avenir της Γαλλίας.

Το BΗΜΑonline (www.tovima.gr) όπως και η Elpais, στη διαδικτυακή της έκδοση (Elpais.com) μετέδωσαν ζωντανά το Συμπόσιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου