Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Σκληρή κριτική του BBC για τις ψυχιατρικές κλινικές στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού BBC από την Αθήνα ερευνά τις συνθήκες εγκλεισμού των ασθενών στις ψυχιατρικές κλινικές, είκοσι χρόνια μετά το σκάνδαλο με τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Λέρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν και αυτές τις δύο δεκαετίες έγιναν βήματα βελτίωσης των συνθηκών στις κλινικές αυτές, μία επίσκεψη στο Δρομοκαΐτειο Ίδρυμα αποδεικνύει ότι «σε ορισμένους τομείς του συστήματος λίγα πράγματα έχουν αλλάξει». Η δημοσιογράφος περιγράφει εικόνες ασθενών δεμένων στα κρεβάτια τους με δερμάτινα λουριά και κουβάδες που χρησιμοποιούνται ως αυτοσχέδιες λεκάνες αποχωρητηρίων. Τονίζει την έλλειψη επαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού και σημειώνει ότι εξωτερικά το κτίριο μοιάζει εγκαταλειμμένο, με τοίχους που καταρρέουν και σπασμένα πατζούρια που κρέμονται από τα παράθυρα.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Βλάντιμιρ Σπίντλα σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, αλλά χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρακτική περιορισμού των ασθενών στις κλίνες τους, εκφράζοντας τη λύπη του που κάτι τέτοιο συμβαίνει σε χώρα μέλος της Ε.Ε.

Το BBC σημειώνει πως η Ε.Ε. απειλεί ότι εάν δεν προωθηθούν αλλαγές μέσα στον επόμενο μήνα τότε θα διακόψει την παροχή οικονομικής βοήθειας για κοινωνικά έργα προς την Ελλάδα.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στο εκ διαμέτρου αντίθετο παράδειγμα ενός ψυχιατρικού ξενώνα, όπου οι ασθενείς τυγχάνουν πρότυπης μεταχείρισης.

www.kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου