Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Κατεδάφιση του καταυλισμού των μεταναστών στην Πάτρα

Στην κατεδάφιση του καταυλισμού των προσφύγων στην παραλιακή οδό Ηρώων Πολυτεχνείου της Πάτρας προχώρησαν μπουλντόζες, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, την Κυριακή. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές δεκάδων παράνομων μεταναστών, που οδηγήθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας.

Καταδίκασαν την επιχείρηση ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε την παραίτηση του Χρ.Μαρκογιαννάκη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος προανήγγειλε τη δημιουργία πέντε νέων κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών.

Επιχείρηση - «σκούπα» στην Πάτρα

Ο πρόχειρος καταυλισμός βρισκόταν στην παραλιακή οδό της Πάτρας επί τουλάχιστον 10 χρόνια και πολλές φορές υπήρξε αιτία έντασης μεταξύ των κατοίκων της πόλης.

Στον καταυλισμό στεγάζονταν εκατοντάδες μετανάστες -κυρίως Αφγανοί- και σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις ο αριθμός τους κυμαινόταν στους 1.800. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα πολλοί μετανάστες είχαν απομακρυνθεί στη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων ή είχαν προωθηθεί στην Ιταλία.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών με την υποστήριξη διμοιριών ΜΑΤ εισήλθαν στον καταυλισμό και άρχισαν τον έλεγχο των μεταναστών.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν 44 ανήλικους μετανάστες, οι οποίοι πρόκειται να οδηγηθούν σε κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων, ενώ 15 ενήλικοι μετανάστες οι οποίοι είχαν νόμιμα έγγραφα φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Πάτρας.

Επίσης, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση 15 μετανάστες, οι οποίοι δεν είχαν μαζί τους νομιμοποιητικά έγγραφα.

Παράλληλα με τον έλεγχο, δεκάδες μπουλντόζες, με την υποστήριξη αστυνομικής δύναμης, κατεδάφισαν τα παραπήγματα στα οποία ζούσαν οι μετανάστες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, και για άγνωστο λόγο, ξέσπασε φωτιά στον καταυλισμό. Λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν, παρά το γεγονός ότι είχαν απομακρυνθεί φιάλες υγραερίου, η φωτιά πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις.

Επί τόπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής και απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς στις διπλανές πολυκατοικίες. Από την φωτιά κάηκαν δεκάδες πρόχειρα παραπήγματα, ενώ δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός.

Σχεδόν την ίδια ώρα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε τέσσερα κρατικά αυτοκίνητα, σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων και στην πόρτα του Ειρηνοδικείου. Λίγη ώρα αργότερα, η αστυνομική επιχείρηση επεκτάθηκε στην νότια πλευρά του λιμανιού και συγκεκριμένα στην περιοχή του Φάρου.

Εκεί οι αστυνομικοί έλεγχαν μετανάστες που προέρχονται κυρίως από χώρες της Αφρικής. Όσοι δεν είχαν έγγραφα, προσάγονταν στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Αντιδράσεις για την επιχείρηση

Για «βάρβαρη επιχείρηση σε βάρος δεκάδων, κυρίως ανήλικων, μεταναστών» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, καλώντας «το λαό της Αχαΐας να καταδικάσει τις αγριότητες και τα απάνθρωπα μέτρα σε βάρος των μεταναστών».

Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως η επιχείρηση δεν έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά για να δείξουν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης στην ΕΕ «ότι εφαρμόζουν τις απάνθρωπες συμφωνίες, ότι δεν επιτρέπουν την είσοδο μεταναστών στις άλλες χώρες της ΕΕ και για να κοροϊδέψουν το λαό της Αχαΐας».

«Η κυβέρνηση, ο νομάρχης και ο δήμαρχος, αν ήθελαν, μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα προς όφελος των μεταναστών, δίνοντας ταξιδιωτικά έγγραφα, ειδικά στους ανήλικους, για να μπορέσουν να ταξιδέψουν ελεύθερα προς τις χώρες της ΕΕ που επιθυμούν, εξασφαλίζοντας παράλληλα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα παραμένουν στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να κάνει τώρα και όχι να τους στείλει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Την παραίτηση του Χρ.Μαρκογιαννάκη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας: «Η κτηνωδία της εισβολής αστυνομικών δυνάμεων που ισοπέδωσαν ολοσχερώς τον καταυλισμό που στέγαζε τους αλλοδαπούς αιτούντες άσυλο και μετανάστες της Πάτρας, χωρίς το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας για τη διασφάλιση του δικαιώματος στέγασης τους υπό μόνιμες και αξιοπρεπείς συνθήκες, μαρτυρεί για άλλη μια φορά τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης αναφορικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Δεν χωράει αμφιβολία ότι το εγκληματικό αυτό πογκρόμ έχει τη συναίνεση του ίδιου του υπουργού κ. Μαρκογιαννάκη, τον οποίο καλούμε πλέον να παραιτηθεί, προτού ο φανατισμός με τον οποίο προωθεί την ακροδεξιά ατζέντα της ΝΔ γκρεμίσει και τα τελευταία υπολείμματα δημοκρατικού κράτους δικαίου» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

http://www.in.gr/news/Reviews/Review598581/assets/ok.gif Στη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής μεταναστών στους Κήπους Έβρου -όπου ήδη υπάρχει ένα- στην Καβάλα, στη Ριτσώνα, στον Ασπρόπυργο και στο Ρίο «για να μη δούμε φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα τα οποία παρατηρήθηκαν στην Πάτρα», αναφέρεται ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ,ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ,ΤΗΝ ΒΙΑ
    ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
    ΑΣ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ
    ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛ.ΑΤΤΙΚΗΣ
    ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ
    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
    ΤΕΤΑΡΤΗ 15.07.2009 ΩΡΑ : 7.30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
    ΑΔΜΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΚΡΙΤΟΥ,ΠΛ.ΑΤΤΙΚΗΣ
    ΚΑΝΕΝΑ ΓΚΕΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ
    Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ , Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
    ΕΝΑΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΕΝΑΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ
    ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Δηλώσεις συμμετοχής, ενημέρωση και δραστηριοποίηση εδώ: http://www.facebook.com/event.php?eid=127781611334
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ!
    Εστάλη από "PATRIA MEDIA" κ την επιτροπή κατοίκων

    ΑπάντησηΔιαγραφή