Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Η γρίπη των χοίρων, το κράτος και η παγκοσμιοποίηση

Ήταν πράγματι η γρίπη των χοίρων εξέλιξη τόσο «αναπάντεχη», όσο τα διεθνή ΜΜΕ ισχυρίζονται; Τι βαθμό ευθύνης έχει η κυβέρνηση του Μεξικού και οι πολυεθνικές εταιρίες εκτροφής χοίρων που λειτουργούν στην εστία όπου ο ιός πρωτοεμφανίσθηκε; Και πώς συντελεί η παγκοσμιοποίηση στη μετατροπή του νέου ιού σε πανδημία; Την «άλλη όψη» της γρίπης των χοίρων αναδεικνύει σε άρθρο του ο Αμερικάνος ιστορικός και ακτιβιστής, Mike Davis, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα znet.
Αν και οι περισσότεροι νοσούντες από τη νέα γρίπη των χοίρων βρίσκονται στην πρωτεύουσα του Μεξικού, οι πρώτες επίσημες αναφορές για τη νέα ασθένεια προήλθαν από την πολιτεία Βερακρούς, όπου λειτουργεί η τεράστια φάρμα εκτροφής χοίρων της πολυεθνικής εταιρίας, αμερικανικών συμφερόντων, «Smithfield». Στις αρχές του Μαρτίου, οι τοπικές υγειονομικές αρχές εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για την εμφάνιση ενός νέου τύπου «γρίπης», ο οποίος μπορούσε να εξελιχθεί σε κανονική πανδημία. Η τοπική εφημερίδα «La Jornada» δημοσίευσε στοιχεία ότι το 60% του πληθυσμού που ζούσε κοντά στις εν λόγω εγκαταστάσεις εκτροφής έπασχε από γρίπη, πνευμονία ή βρογχίτιδα.

«Οποιοσδήποτε έχει δει μια βιομηχανική μονάδα εκτροφής χοίρων, γνωρίζει τον ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο ασθενειών. Τεράστιες ποσότητες βρομιάς συγκεντρώνονται, τα άρρωστα και τα ετοιμοθάνατα ζώα στοιβάζονται μαζί με τα υγιή χωρίς διακρίσεις, και πλήθος από μύγες τρέφεται από τα περιττώματα, μεταδίδοντας στη συνέχεια τους ιούς και τα μικρόβια στους ανθρώπους», γράφει η Αμερικανίδα δημοσιογράφος, Λάουρα Κάρλσεν. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Μεξικού αρνείται το ενδεχόμενο να εμφανίσθηκε εκεί ο ιός, και συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κατάσταση σαν ένα εντελώς αναπάντεχο φαινόμενο.

Η παγκοσμιοποίηση, οι πολυεθνικές και οι φαρμακευτικές εταιρίες

Το Μεξικό αποτελεί, κατά κοινή αποδοχή, το «κέντρο» της παγκοσμιοποιημένης αγοράς κρεάτων. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, η αγροτική παραγωγή της χώρας πέρασε από τις μικρές φάρμες και τους τοπικούς συνεταιρισμούς, σε επενδύσεις για κατασκευή τεράστιων μονάδων εκτροφής ζώων. Τα οικονομικά κίνητρα για αυτή την εξέλιξη δόθηκαν από την κυβέρνηση του Μεξικού, υποστηριζόμενη από τα αμερικάνικα συμφέροντα που κυριαρχούν στη διεθνή αγορά χοιρινού κρέατος.

Οι τεράστιες μονάδες εκτροφής δεν αποτελούν τα μοναδικά οικονομικά κίνητρα για τη διατήρηση της επικινδυνότητας που οδήγησε στη σημερινή επιδημία. Μια επιδημία σημαίνει τεράστια κέρδη για φαρμακευτικές εταιρείες που κατέχουν τις πατέντες του απαραίτητου αντιβιοτικού.

Αλλά και η ίδια η παγκοσμιοποίηση ενισχύει την εξάπλωση του ιού και επιδρά σε σημαντικό βαθμό στη ανθρώπινη υγεία. «Το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό ατόμων είναι ανίσχυρο. Ειδικά για τους φτωχούς του Μεξικό, η έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών, νερού και υπηρεσιών υγείας και η κακή διατροφή σημαίνει ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν όχι μόνο από αυξημένα επίπεδα μόλυνσης, αλλά και από το ανίσχυρο αμυντικό τους σύστημα», υποστηρίζει στη «La Jornada», η Σίλβια Ριμπέιρο, μέλος της Ομάδας Αποσάθρωσης, Τεχνολογίας και Συγκέντρωσης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου