Κυριακή, 3 Μαΐου 2009

Τιμή στη μνήμη των δημοσιογράφων που «έπεσαν» στο καθήκον

Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου η 3η Μαΐου και εκατοντάδες εφημερίδες παγκοσμίως τιμούν τη μνήμη δημοσιογράφων, εκδοτών, φωτορεπόρτερ και ανθρώπων του Τύπου γενικότερα που δολοφονήθηκαν ή δέχτηκαν βίαιες επιθέσεις κατά της ζωής και της ελευθερίας τους κατά την άσκηση του έργου τους.

Τα φαινόμενα αυτά δεν φαίνεται να εξαλείφονται με την πάροδο του χρόνου, αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των ανθρώπων του Τύπου που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους κατά την άσκηση του καθήκοντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ένωσης Δημοσιογράφων, το 2008 συνολικά 70 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους παγκοσμίως. Η πλειοψηφία αυτών έχασαν τη ζωή τους σε ασιατικό έδαφος και συγκεκριμένα στο Αφγανιστάν, την Ινδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα και την Ταϊλάνδη. Δολοφονίες δημοσιογράφων έγιναν, ωστόσο και σε Ευρώπη και Αμερική.

Επίσης, περίπου 125 δημοσιογράφοι βρέθηκαν την περασμένη χρονιά πίσω από τα κάγκελα των φυλακών, οι περισσότεροι και πάλι σε ασιατικό έδαφος, ενώ τουλάχιστον 673 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν κατά την άσκηση του έργου τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου η Γαλλία εξέφρασε την προσήλωσή της στην ελευθεροτυπία και στους διωκόμενους δημοσιογράφους.

Η Γαλλία παραμένει «δεσμευμένη και σε κινητοποίηση» για τους περισσότεορυς από 120 δημοσιογράφους «που εξακολουθούν να διώκονται και να κρατούνται αυθαίρετα» σε όλον τον κόσμο, τόνισε την Κυριακή η υφυπουργός αρμόδια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ράμα Γιαντέ.

«Πάνω από 120 δημοσιογράφοι βρίσκονται φυλακισμένοι. Θέλω να επαναβεβαιώσω την αλληλεγγύη μου προς όλους τους αυθαίρετα φυλακισμένους δημοσιογράφους, ή όσους έχουν πέσει θύματα εκφοβισμών και σωματικής βίας σε όλον τον κόσμο» τονίζει στο ανακοινωθέν της η Γιαντέ.

«Η ελευθερία της έκφρασης και αυτή των μέσων ενημέρωσης είναι ένα από τα θεμέλια των δημοκρατικών μας κοινωνιών. Χωρίς έναν ελεύθερο, ανεξάρτητο και πλυραλιστικό, Τύπο, χωρίς ελευθερία να ερευνά και να πληροφορεί, δεν θα υπήρχε πραγματική δημοκρατία» υπογραμμίζει.

Newsroom ΔΟΛΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου