Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Πρόταση-βόμβα της Κομισιόν για την ελληνική δημοσιονομική πολιτική

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση ζητά να παραταθεί κατά ένα χρόνο η προθεσμία δημοσιονομικής προσαρμογής, η Κομισιόν δίνει σήμερα στη δημοσιότητα την εαρινή της έκθεση, όπου προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα μπει φέτος σε ύφεση και ότι η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απογοητευμένη από τα μόνιμα ελλείμματα της χώρας μας και υπό το βάρος των νέων προβλέψεών της ότι η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί λόγω της ύφεσης, διατύπωσε προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων, μία πρόταση-βόμβα: Να δημιουργήσει ανεξάρτητη Αρχή εποπτείας της δημοσιονομικής πολιτικής -όπως λειτουργεί η ΤτΕ στη νομισματική πολιτική- ή ακόμη να τοποθετήσει εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό με καθορισμένη πολυετή θητεία, ο οποίος θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα την τήρηση του προϋπολογισμού.

Εκτός από αυτή τη θεσμική παρέμβαση, οι Βρυξέλλες εισηγούνται αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων με συντελεστή 45%, των καταθέσεων και των καυσίμων, δραστική περικοπή των μισθών στο δημόσιο τομέα, ενιαίο μισθολόγιο από το 2010 κ.α.

Στις 19 Ιανουαρίου η Κομισιόν εκτιμούσε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί οριακά (0,2%) το 2009, καθιστώντας την Ελλάδα μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωζώνης με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη. Ωστόσο, Τώρα προβλέπει ότι και η ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά ύφεσης φέτος, με το ΑΕΠ να εξελίσσεται αρνητικά.

Το βέβαιο, όμως είναι ότι το δημόσιο χρέος από το 96,2% του ΑΕΠ που προέβλεπε η Επιτροπή τον Ιανουάριο, αναθεωρείται δραστικά προς το χειρότερο με την εκτίμηση ότι θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ το 2009. Έτσι, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης με τη σημερινή του μορφή, βγαίνει εκτός στόχων, δεδομένου ότι βασίζεται σε μια ανάπτυξη της τάξης του 1,1% φέτος και 1,6% του χρόνου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι απ’ όταν ανέλαβε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία, το 2004 το Δημόσιο δανείσθηκε 43 δισ. ευρώ, το 2005 38,1 δισ. ευρώ, το 2006 ο πρόσθετος δανεισμός ανήλθε σε 31 δισ. ευρώ, το 2007 διογκώθηκε στα 37,1 δισ. ευρώ, πέρυσι εκτινάχθηκε στα 43,5 δισ. ευρώ και θα φθάσει τα 50 δισ. ευρώ. Mε βάση τα παραπάνω, στο χρονικό διάστημα 2004-2009 ο νέος δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε συνολικά 242,7 δισ. ευρώ.

Το χρυσό μετάλλιο του δανεισμού δίνουν στην Ελλάδα και οι Financial Times, οι οποίοι σε δημοσίευμά τους επισημαίνουν ότι ο δανεισμός του 2009 θα ανέλθει στο 20,3% του ελληνικού ΑΕΠ και ως απόλυτος αριθμός θα φτάσει στα 53 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων που θα εκδοθούν για την κάλυψη των αναγκών του σχεδίου ρευστότητας της αγοράς (13 δισ. ευρώ). Ακόμη και χωρίς το ποσό αυτό, ο ετήσιος δανεισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 15,3% του ΑΕΠ, ποσοστό πολύ υψηλότερο από χώρες όπως η Iταλία (13,6% ), η Γερμανία (9,4% ) και η Πορτογαλία (6,9%).

Η Ελλάδα, που βρίσκεται επίσημα σε κοινοτική επιτήρηση από τις 27 Απριλίου, έχει δεσμευθεί να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, μέχρι το τέλος του 2010.

Από τα τσιγάρα, τα καύσιμα και τα ποτά αναμένεται να προσπαθήσει να συγκεντρώσει κάποιο ποσό η κυβέρνηση, με επιπλέον φορολογία που θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο. Επιπλέον, μελετάται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα καθώς και νέο πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για το 2009. Ωστόσο, δύσκολα θα συγκεντρωθούν τα 5 δις ευρώ από αυτά τα μέτρα και η κυβέρνηση προσανατολίζεται για ακόμα μια φορά στο να ζητήσει έναν ακόμη χρόνο προσαρμογής, δηλαδή ως το τέλος του 2011 αντί του 2010.

Πηγή: Τα Νέα, Το Βήμα, Ναυτεμπορική, Έθνος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου