Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Διαφάνεια στις αγροτικές ενισχύσεις ζητά η Κομισιόν

Τη σπουδαιότητα της δημοσίευσης των δικαιούχων των κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων ως εργαλείο διαφάνειας, επισήμανε η Επίτροπος για θέματα γεωργίας, Μαριάν Φίσερ Μπόελ, μιλώντας στο Βέλγιο την Πρωτομαγιά, τη στιγμή που κλιμακώνεται η κόντρα Κομισιόν - Γερμανίας, μετά την άρνηση της τελευταίας να δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων αγροτών της δικαιούνται επιδοτήσεις. Όπως τόνισε η Κομισιόν, η δημοσίευση του καταλόγου των δικαιούχων για τις αγροτικές επιδοτήσεις θα επιτρέπει εφεξής στους φορολογούμενους να «γνωρίζουν πώς ξοδεύονται τα χρήματά τους» και να δρομολογήσουν έναν πραγματικό διάλογο για την ΚΑΠ. «Ο κόσμος έχει δικαίωμα να γνωρίζει πως ξοδεύονται τα χρήματά του», δήλωσε η Επίτροπος σε ένα πρώτο σχόλιο για τη δημοσίευση των δικαιούχων των επιδοτήσεων.


Με αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα, οι Γάλλοι φορολογούμενοι ανακαλύπτουν πως κανείς από τους 24 δικαιούχους για επιδοτήσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ δεν είναι αγρότης, ενώ οι Βρετανοί πληροφορούνται πως η βασίλισσα Ελισάβετ, μία από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβάνεται στους δικαιούχους.

«Μόνον η διαφάνεια βοηθά να βελτιωθεί η διαχείριση των ταμείων και μόνον με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει ένας καλύτερος διάλογος για το μέλλον της ΚΑΠ», πρόσθεσε η Επίτροπος

Η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι μόνες χώρες από τους κύριους δικαιούχους της ΚΑΠ που δεν έχουν δημοσιεύσει τους σχετικούς καταλόγους, εξαιτίας της προσφυγής στη δικαιοσύνη των εμπλεκομένων.

«Η Κομισιόν αναμένει από τη Γερμανία να δημοσιεύσει τον πλήρη κατάλογο όλων των δικαιούχων που δεν εμπλέκονται στις προσφυγές και εάν αυτό δεν γίνει, να μην διστάσει να ξεκινήσει διαδικασίες για την παράκαμψή τους», τόνισε η κυρία Μπόελ.

Οι Βρυξέλλες έχουν δώσει διορία δύο εβδομάδων στη Γερμανία να δημοσιεύσει τον κατάλογο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου