Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Απαράδεκτες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα ελληνικά στρατόπεδα

Aπαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και έλλειψη λήψης μέτρων ασφαλείας συνθέτουν το σκηνικό στα ελληνικά στρατόπεδα, όπως προκύπτει από επιθεωρήσεις της Περιφερειακής Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγιεινής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Ελληνικών Νήσων.

Στο έγγραφο (Φ. 708/150/70128/ Σ.1362 της 6ης Οκτωβρίου 2008) που έδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επικαλούμενοι έγγραφο της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Ελληνικών Νήσων (ΑΣΔΕΝ) υποστήριξαν ότι υπάρχουν έντονα προβλήματα ασφάλειας στα στρατόπεδα, οι διαπιστώσεις προκαλούν σοκ!

Ειδικότερα, ύστερα από επιθεωρήσεις της Περιφερειακής Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγιεινής της ΑΣΔΕΝ, προκύπτει ότι η ηλεκτροπληξία αποτελεί τον υπ’άριθμόν ένα κίνδυνο για τους φαντάρους, καθώς σε πολλά στρατόπεδα παρατηρείται πρόβλημα στους ηλεκτρικούς πίνακες, όπου πολλές φορές είτε δεν υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης είτε δεν λειτουργεί. Την ίδια στιγμή, σε πολλά ελληνικά στρατόπεδα το ηλεκτρικό δίκτυο χαμηλής τάσης διέρχεται μέσα από δένδρα, ενώ οι πρίζες και διακόπτες, που βρίσκονται σε αίθουσες με ύπαρξη ύδατος ή και υδρατμών, όπως οι τουαλέτες και τα μαγειρεία, δεν είναι κατασκευασμένοι αδιάβροχα.

Επιπλέον, στην πλειοψηφία των μαγειρείων δεν είναι εγκατεστημένο σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης, τη στιγμή που γενικά δεν υπάρχουν συλλογικές πυροσβεστικές εγκαταστάσεις. Άλλο ένα πρόβλημα που παρατηρείται στα μαγειρεία είναι η χρήση φθαρμένου μηχανολογικού εξοπλισμού ή εξοπλισμού που δεν πληροί τις προδιαγραφές της EE.

Πέραν της ασφάλειας, δραματικές είναι και οι συνθήκες υγιεινής που συναντώνται στην πλειοψηφία των στρατόπεδων. Τα τρωκτικά «υπηρετούν» μαζί με τους φαντάρους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να μοιράζονται τις ελάχιστες εγκαταστάσεις υγιεινής με δεκάδες ή κατά περιπτώσεις και εκατοντάδες άλλους φαντάρους, ενώ δεν είναι λίγα τα στρατόπεδα που δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν σε πόσιμο νερό.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του 31ου λόχου στις Φέρρες του Έβρου όπου στα ντους υπάρχει αναρτημένη πινακίδα απαγόρευσης χρήσης των ντους λόγω κινδύνου ηλεκτροπληξίας. Στο κέντρο εκπαίδευσης πεζικού στο Μεσολόγγι στα ελάχιστα τετραγωνικά κτιρίων που ξεπερνούν σε ηλικία τον ένα αιώνα, υπηρετούν περίπου 600-800 φαντάροι, ενώ στο στρατόπεδο Βερτσώνη στη Λήμνο 100 περίπου στρατιώτες μοιράζονται μόλις 6 τουαλέτες. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι στρατιώτες στο Φυλάκιο Δέρειο και στο Κουφό Βουνό στον Έβρο, αλλά και στη μονάδα 398 ΕΑΡΜΕΘ της Λέσβου , καθώς και στη Σύμη, όπου δεν υπάρχει πόσιμο νερό.

Πηγή - φωτογραφία: Έθνος της Κυριακής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου