Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Η κρίση έφερε σε 6 μήνες 150 χιλιάδες ανέργους

ΣΤΙΣ 150.000 ανέρχονται οι χαμένες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε η κρίση άρχισε να επηρεάζει και τη χώρα μας.
Από τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου και για έξι συνεχείς μήνες, μέχρι τον Μάρτιο φέτος, η αγορά εργασίας είχε συνεχώς αρνητικό πρόσημο. Κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Οι απολύσεις (266.124 άτομα) ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις (257.850), χωρίς να προστίθενται οι οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι νέες εισροές (απόφοιτοι, γυναίκες που ολοκλήρωσαν τις οικογενειακές υποχρεώσεις κ.λπ.) που επέτειναν το πρόβλημα.

Αρνητικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που σήμερα αποκαλύπτει η «Οικονομία», η δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας διορθώθηκε μερικώς στις αρχές του 2009, και κυρίως το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Σε αυτό το διάστημα οι προσλήψεις ξεπέρασαν τις απολύσεις, αλλά και πάλι το ισοζύγιο (καθαρές θέσεις μετά τις εισροές και τις εκροές) ήταν αρνητικό για την απασχόληση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία για την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου εμπεριέχονται και οι απολύσεις από την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου (εποχική απασχόληση), ενώ η ανακοπή της άκρως αρνητικής τάσης στη αγορά εργασίας το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου είναι μάλλον αναμενόμενη. Είναι εποχή «παγώματος» των προσλήψεων και απολύσεων. Ομως ακόμα και έτσι το α' τρίμηνο του 2008 το ισοζύγιο ήταν θετικό αφού δημιουργήθηκαν 2.011 νέες θέσεις (καθαρές εισροές), ενώ φέτος είναι αρνητικό.

Με βάση τα στοιχεία προσλήψεων, απολύσεων και οικειοθελών αποχωρήσεων, προκύπτει ότι συνολικά το εξάμηνο της κρίσης χάθηκαν 148.824 θέσεις εργασίας. Δηλαδή το 3% του εργατικού δυναμικού βρέθηκε εκτός παραγωγικής διαδικασίας σε μόλις έξι μήνες. Αυτό απορρέει από τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για δεδομένα που δεν ανακοινώνονται εδώ και 8 μήνες, με την αιτιολογία ότι ο οργανισμός εγκαθιστά τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα και ότι το σύστημα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκης δηλώνει ότι τα στοιχεία θα ανακοινωθούν, και πάλι, απ' τον Ιούνιο. Για να απαντήσει η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, ότι «η κυβέρνηση κρύβει την ανεργία μέχρι τις ευρωεκλογές προκειμένου να αποφύγει την πολιτική αποδοκιμασία».

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν τα υψηλά ποσοστά στα οποία θα κινηθεί η ανεργία φέτος. Ηδη η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) από 7,4% και 363.869 ανέργους τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπολόγιζε την ανεργία στο 9,4% τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε οι άνεργοι έφθασαν τα 465.693 άτομα. Σε κάθε περίπτωση οι υπολογισμοί της ΕΣΥΕ (και της ανεργίας) γίνονται με βάση δειγματοληπτική έρευνα επί 30.000 νοικοκυριών και τα ποσοστά ανακοινώνονται και στην Eurostat.

Αντιθέτως, ο ΟΑΕΔ συγκεντρώνει στοιχεία απολύσεων-προσλήψεων και τα ανακοινώνει στην Τράπεζα της Ελλάδος (που εκδίδει τα Δελτία οικονομικής συγκυρίας), τα οποία δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με εκείνα της ΕΣΥΕ. Σε κάθε περίπτωση τα νέα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι τους τελευταίους 8 μήνες στην ανεργία προστίθενται, χονδρικά, τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες, πάνω από το 7,4% του Σεπτεμβρίου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου