Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

1800 καταγγελίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Ο πρόεδρός της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ.Χρήστος Γεραρής, κατά την παρουσίαση της έκθεσης πεπραγμένων για το 2008 δήλωσε ότι η αρχή δεν είναι εξοπλισμένη με το απαραίτητο προσωπικό αλλά και τον χρόνο που χρειάζεται για να συνεργαστεί σωστά με τους υπόλοιπους θεσμούς και φορείς.

Οι καταγγελίες προς την Αρχή αυξήθηκαν δραματικά μέσα στο 2008, και άγγιξαν τις 1.838 υποθέσεις, που αφορούν προσφυγές ή καταγγελίες, ερωτήματα, γνωστοποιήσεις και αιτήσεις για άδεια τήρησης αρχείου ευαίσθητων δεδομένων, ή διαβίβασης σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε 24 από τις 69 αποφάσεις της Αρχής, μέσα στο 2008, επιβλήθηκαν κυρώσεις. Σε 18 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 673.000 ευρώ.


Τα στοιχεία αυτά φανερώνουν ότι οι καταγγελίες αυξήθηκαν κατά 50% το 2008, σε σχέση με το 2007, ενώ παράλλλα ο κ.Γεραρής έκανε ειδική αναφορά στην παράνομη εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε δύο σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι η Αρχή ετοιμάζει αναθεώρηση της οδηγίας για τα κλειστά κυκλώματα, ώστε να διευκρινιστούν διάφορα θέματα, που έχουν προκύψει από τη λειτουργία τους.

Ειδικότερα, ο κ. Γεραρής γνωστοποίησε ότι μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξει γνωμοδότηση για τη χρήση DNA για εξιχνίαση εγκληματικών πράξεων, αλλά και τη συλλογή εικόνων από κάμερες που βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Παράλληλα, ο κ.Γεραρής σημείωσε ότι τα μέτρα που προωθεί σε διάφορους τομείς η κυβέρνηση με τελικό στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας πρέπει να σέβονται τις γενικές αρχές Δικαίου και επίσης, την αναγκαιότητα, οι τεχνολογικές λύσεις, που επιλέγονται τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από το δημόσιο τομέα να υποστηρίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Πηγή: Έθνος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου