ΣTHN πώληση ομολόγων συνολικής αξίας 1,1 τρισ. δολαρίων προχώρησαν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2009, ποσό το οποίο αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, βάσει στοιχείων του πρακτορείου Bloomberg.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις φρόντισαν να στραφούν στην αγορά ομολόγων, προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια, καθώς οι χορηγήσεις από τις τράπεζες είτε «πάγωσαν» είτε αποδείχθηκαν εξαιρετικά ακριβές, σε μία περίοδο που οι εταιρίες βρίσκονται αντιμέτωπες με συνεχιζόμενη υποχώρηση κερδών και πωλήσεων.
Aλλωστε οι ζημίες των τραπεζών, λόγω κρίσης, υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τα 1,5 τρισ. δολάρια από την έναρξη της κρίσης, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις, ακόμη και εάν αυτές διέθεταν τον υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης ή αποτελούσαν «τακτικούς και απόλυτα αξιόπιστους πελάτες των τραπεζών», όπως σημειώνει το Bloomberg.
Aλλωστε οι επενδυτές φρόντισαν να στραφούν στα επιχειρηματικά ομόλογα, καθώς η μέση ετήσια απόδοσή τους (αλλά για εταιρίες που διαθέτουν τον «βασικό βαθμό» πιστοληπτικής αξιολόγησης) έφθασε στο 10,2%, δηλαδή ήταν η καλύτερη από το 1998 έως και φέτος.
Η μεγαλύτερη έκδοση επιχειρηματικών ομολόγων πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2009 και προήλθε από τον ελβετικό φαρμακευτικό όμιλο Roche Holdings, με τη συνολική αξία να αγγίζει τα 15,8 δισ. δολάρια. Ο όμιλος ανακοίνωσε την έκδοση, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρίας Genentech. Την ίδια στιγμή ο γερμανικός όμιλος Adidas αλλά και η ICAP με έδρα τη Βρετανία, εξαιτίας τόσο της υψηλής ζήτησης επιχειρηματικών ομολόγων από τους επενδυτές –θεσμικούς και μη– αλλά και λόγω της ανάγκης τους για άντληση μετρητών, προχώρησαν στην πρώτη έκδοση ομολόγων της ιστορίας τους εντός του 2009.
Σε πλήρη αντίθεση με τη δραστηριότητά τους στις αγορές ομολόγων, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θεώρησαν λιγότερο προσοδοφόρα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αποτέλεσμα τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου να φθάνουν στα 109,6 δισ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 25% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.
Η στενότητα πρόσβασης σε κεφάλαια μέσω τραπεζικού δανεισμού, αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του Bloomberg σχετικά με τον όγκο των κοινοπρακτικών δανείων. Τα συγκεκριμένα δάνεια υποχώρησαν στα 188,4 δισ. δολάρια (πάντα για το επτάμηνο) έναντι 713,3 δισ. δολαρίων που είχαν αγγίξει στο ίδιο διάστημα του περασμένου έτους.
Πηγή: Express.gr
Το ΥΠΕΞ και τα «σύνορα της καρδιάς του Ερντογάν»
Πριν από 9 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου