Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

«Μένουμε Ελλάδα»; Οχι

Tου Ηλια Μαγκλινη

Φιλικό ζευγάρι κίνησε για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Θα σας πω πρώτα πού κατέληξε και μετά θα σας πω από πού ξεκίνησε. Λοιπόν, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου ο Γιώργος και η Μαρία κατέληξαν στις... Μαλδίβες. Μετά από ψάξιμο στο Διαδίκτυο, βρήκαν μια προσφορά για 2 άτομα, ταξίδεψαν με την Emirates και με... υδροπλάνο προκειμένου να αφιχθούν στον τελικό προορισμό, το τοπικό Hilton: βίλες μέσα στο νερό, σε πυλωτές που στηρίζονται με πασσάλους. Ρωτάω τιμές: το φτηνό δωμάτιο κόστιζε 75 ευρώ με πρωινό, οι φίλοι νοίκιασαν ένα δωμάτιο με 110 ευρώ. Δέκα ημέρες έμειναν στον εξωτικό αυτό παράδεισο (συγνώμη για το κλισέ αλλά βλέποντας τις σχετικές φωτογραφίες, περί αυτού πρόκειται). Τελικές εντυπώσεις; «Πήγαμε στους καλύτερους με τους καλύτερους», αποκρίνεται ο Γιώργος κατηγορηματικά. «Αψογος επαγγελματισμός σε όλα τα επίπεδα, ευγένεια, χαμόγελο, εξυπηρέτηση με διακριτικότητα και προθυμία. Κι ας πήγαμε στην εποχή των Μουσώνων, που σήμαινε δεκάλεπτα διαλείμματα πυκνής βροχής». Και η σούμα; Περίπου 3.500 ευρώ για δέκα ημέρες.

Φαντάζομαι κάποιους από εσάς να θυμώνουν επειδή διαφημίζουμε πανάκριβες διακοπές λίγων κι εκλεκτών. Ας το ξαναπάρουμε λοιπόν από την αρχή και να πούμε από πού ξεκίνησε αρχικά το ζευγάρι για να πάει διακοπές: από την Ελλάδα. Ω, ναι, προορισμός τους ήταν δύο συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου (όχι η Μύκονος) όπου και θα έμεναν για δώδεκα ημέρες. Μετά από έρευνα στο Ιντερνετ και πολλά τηλεφωνήματα, βρήκαν δύο συμπαθητικά δωμάτια. Στο ένα νησί, το δωμάτιο κόστιζε 100 ευρώ, στο άλλο 140 - και στα δύο ΔΕΝ συμπεριλαμβανόταν πρωινό. Για να αναχωρήσουν από τον Πειραιά με το πλοίο και να επιστρέψουν σε αυτόν («δύο άτομα συν ένα αυτοκίνητο, ένα 500αράκι»), θα έπρεπε να πληρώσουν γύρω στα 500 ευρώ. Από κει και πέρα, έμενε πόσα θα ξόδευαν για την κάθε μέρα τους: πρωινό (εκτός δωματίου φυσικά), φαγητό, ποτό το βράδυ, όπως το υπολόγισαν, θα ξόδευαν περίπου 120 ευρώ την ημέρα (ο Γιώργος: «Ολοι μου έλεγαν ότι λίγα είχα υπολογίσει»). Η σούμα; Γύρω στα 3.500 ευρώ για δώδεκα ημέρες.

Με τα ίδια χρήματα δηλαδή, και σε πολύ κατώτερα δωμάτια, μπορείς να μείνεις δύο ημέρες πιο πολύ στις Κυκλάδες απ’ ό,τι στο Hilton στις Μαλδίβες. Μάλιστα, σε κάποιο ανιχνευτικό τηλεφώνημα σε ένα από τα κυκλαδίτικα νησιά, η Μαρία βρήκε δωμάτιο με 190 ευρώ χωρίς πρωινό. «Είκοσι μέρες έχουμε για να δουλέψουμε κι εμείς», δικαιολογήθηκε ο ξενοδόχος. «Πολύ καλά», απάντησε η Μαρία, «μόνο που θα δουλέψετε χωρίς εμάς».

Σιχαίνομαι την γκρίνια και τη μιζέρια. Οι Κυκλάδες είναι υπέροχες, η Ελλάδα πολύ όμορφη χώρα και σε πολλά μέρη -και στις Κυκλάδες- συναντάς φιλόξενους ανθρώπους. Ομως φαίνεται ότι κάπου έχει «χαθεί η μπάλα» διότι και μόνον οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το μότο της αφίσας του ΕΟΤ, αν θυμάμαι καλά, λέει: «Μένουμε Ελλάδα». Μένουμε Ελλάδα; Οχι.
Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου